Проф. Стоименова: Въпросът е на кого станаха неудобни фармацевтите

Проф. Стоименова: Въпросът е на кого станаха неудобни фармацевтите
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    13.04.2020
  • Сподели:

Нямам съмнение, че това, в което ме обвиняват – т.е. експертното ми мнение, е базирано на факти, обстоятелства, които могат да се докажат. В никакъв случай не всявам безпокойство, но може би тук въпросът е кого уплашихме като български фармацевтичен съюз и с какви наши тези.

Товя заяви в предаването „120 минути“ по бТВ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Тя беше обвинена за това, че чрез свои интервюта е посочила "неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти" в условия на извънредно положение.

„Ние сме медицинските специалисти, които сме на пръва линия, заедно с лекарите. Много по-често сме изложени на риск от зараза, поемаме всички недостатъци на системата, но изведнъж дръзнахме да ги кажем кои са“, каза Асена Стоименова.  

По думите й в другите държави с пандемия от COVID-19 изпълнителната власт подкрепи фармацевтите и дори им разшири правата, 

„Все още не съм платила гаранцията от 20 000 лева, аз съм самотна майка с две деца. Ще учредим фонд за бъдещи правни услуги, когато някой колега бъде обвинен“, посочи още тя.

По думите й процесът е под прожектор и много колеги от международни организации са се свързали с нея. 

„Недостигът на лекарства е нормално явление и когато той се обсъжда, в него няма нищо тревожно“, смята проф. Асена Стоименова.

Станете почитател на Класа