Обмислят масов скрининг на най-рисковите групи в София

Обмислят масов скрининг на най-рисковите групи в София
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    29.03.2020
  • Сподели:

 

Доклад на столична община показва, че най-малко 86 000 са засегнати моментално от кризата

В първия уикенд след удължаването на извънредните мерки, остава забраната за посещения на паркове, градски градини, спортни и детски съоръжения, напомня в репортаж Нова телевизия. Тази седмица карантината се спазва. Полицейски патрули следят туристи да не се качват към планината. Такива в действителност няма.

Кризата вече се отразява и на софиянци. Доклад на столична община показва, че най-малко 86 000 са засегнати моментално от кризата. Прогнозите са че БПВ ще се свие, очаква се и рязък спад на инвестициите.

От общината вече обсъждат стъпките, през които да се направи масов скрининг на всички, които са изложени на най-голям риск - медицински персонал, а след това и служителите, които почистват града, както и на тези от градския транспорт.

За да се обсъдят последиците от кризата, общината свиква онлайн икономически съвет, на който ще се търсят конкретни решения за стабилизиране на секторите. Обсъжда се и преразглеждане на бюджета.

"Първи приоритет в момента е запазване на живота и здравето на хората. За това направих и инициирах икономически съвет, за да може да гледаме как общината може да покдрепи икономиката. Но и как да работим финансово, за да може общината да подкрепи тези губещи сектори, каквито са здравеопазването и транспорта", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Междувременно в София вече има над 1100 легла, осигурени за болни от коронавирус, като 500 от тях са респираторни. Болниците пък продължават да работят в режим на карантина. От 2-ра градска болница, където вече има 5-ма заразени пациенти заявиха, че е направена преорганизация на работата. Към момента именно столицата е градът с най-много болни от коронавирус.

 

 

 

Станете почитател на Класа