На рискови групи ще бъдат направени 1000 бързи теста за Covid-19

На рискови групи ще бъдат направени 1000 бързи теста за Covid-19
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    27.03.2020
  • Сподели:

Общо 1000 бързи теста за коронавируса Covid-19 ще бъдат направени на представители на рискови групи - групи полицаи, шофьори на линейки, шофьори в градския транспорт и други, съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов след извънредната дистанционна среща на ниво Европейски съюз (ЕС) заради кризата с коронавируса.

„Медицинският съвет ще каже кои групи. На базата на тези изследвания ще разберем статистически кои са заразени, кои са прекарали без да разберат, ще има математически модел. След две седмици пак ще им бъде направен тест. Тогава ще преценим статистически кога ще дойде пикът, кога ще е платото и кога нерисковите хора да могат да се върнат към реалната икономика“, коментира Борисов.

Според него „с това изчезва въпросът дали трябва да тестваме 100 хил., 200 хил., 300 хил. Поръчали сме 1 млн. теста, но след платото ще трябва на ден да тестваме 20-30 хил. души на ден“, обясни той, като подчерта, че към момента нито един вид тест не е 100% надежден.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб, посочи, че няма алтернатива, освен PCR тестовете. В края на епидемията може да се проверява натрупания имунитет с изследване на антитела, обясни той. Това изследване, което ще се направи, на групата от 1000 души, се търси не новозаболели, а прекарали коронавирусна инфекция.

Периодично ще се тества тази група и ще се вижда как се натрупва имунитет. По този начин ще се направят модели и след пика на епидемията ще се види как да бъдат въведени големи хомогенни групи в работно положение, каза той.

Д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет към Министерския съвет коментира, че сме изправени пред силата на гените на един вирус и срещу него можем да хвърлим само силата на нашите мозъци, за да направим максималното с ресурса, който имаме. Така ще мониторираме процеса и ще можем да започнем да разхлабваме мерките, така че икономиката да се върне към нормалност, допълни той.

 

"Затягаме мерките, за да държим пика ниско. С това ще определим кога да ги разхлабим, през математическия модел, през статистическите данни от тези изследвания да прогнозираме кога това да се случи", допълни Борисов.

Бойко Борисов допълни, че в понеделник ще има препоръки на водещия медицински тръст на ЕС за единни мерки на ниво евроблок срещу коронавируса. Борисов подчерта, че в целия ЕС вече се предприемат мерки, каквито България предприе значително по-рано. Всички са категорично съгласни, че мерките, които налагаме досега, дават възможност кривата да е по-плавна, посочи той.

Бойко Борисов каза още, че утре ще се проведе дистанционно заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество (НСТС). Работодателите и държавата ще обсъждат правителствената мярка за покриване на 60% от заплатите на застрашените от съкращения работници и служители.

Премиерът напомни, че вече е дадена възможност да се прехвърлят средства от европейските фондове за борба с коронакризата. Осигурени са и 40 млн. лева за лекарите и медицинските сестри, както и 50 млн. лева за великденски добавки на пенсионерите.

Що се отнася до сертифицирането на медицинско защитно облекло, Борисов подчерта, че най-скъпото наше облекло излиза 67-68 лева и може да се облича 50 пъти, макар и производителите да гарантират 100 обличания. Ще започнат да се раздават по два комплекта на най-засегнатите и опасни места, посочи той.

Четири завода шият сертифицирани медицински маски, доставени са лепила за мембрани на маските, обясни още той. Защитни облекла ще се произвеждат и за износ след задоволяване на нуждите в страната.

Що се отнася до удължаване на извънредното положение, Борисов посочи, че няма силата и волята да призове хората да не отиват на църква. „От тази криза само Той може да ни извади", коментира той. „Атеистите казват да затворим църквите. За всичко друго имам воля и смелост, това не мога аз да го направя. За абитуриентите има време. Те като ученици да мислят как с дистанционно обучение да учат и да си подготвят матурите, за да не изгубим годината", каза още той. 

„Никой не може да каже колко ще трае. Гласим се за месец-месец и половина, защото не искаме да си представим", коментира Борисов.

 

 Миглена Иванова

Станете почитател на Класа