Пенсионната възраст няма да се вдига допълнително

Пенсионната възраст няма да се вдига допълнително
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    06.11.2019
  • Сподели:

 

ОСТАВА ”ПЛАВНОТО ПОВИШАВАНЕ”..

 

Не се предвижда възрастта за пенсия да бъде повишена извън регламентираните в законодателството мерки, които са в сила от 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) във връзка с информация в медиите за публикувания за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (в периода 2012 – 2030 г.).

Предложеният за обществени консултации проект на отчета включва предприемане на комплексни действия, мерки и принципни виждания за преодоляване на демографските предизвикателства и адаптиране на секторните политики към демографските промени. В проектодокумента не се предлага увеличаване на пенсионната възраст и стаж, ограничаване на ранното пенсиониране или въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система.

През 2015 г. Народното събрание одобри промени в Кодекса за социално осигуряване, целящи финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите. Сред предприетите тогава мерки бе предвидено и плавно повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 г. Тези разпоредби са в сила от 1-ви януари 2016 г. и продължават да се изпълняват ежегодно според посочения в законодателството график.

Предложеният за обществено обсъждане проект на Отчета за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.) не съдържа нови мерки и предложения за допълнително увеличаване на пенсионната възраст и стаж, извън предвиденото в приетите през 2015 г. промени, съобщиха още от МТСП. Телевизия Евроком

 

 

Станете почитател на Класа