ВНИМАНИЕ !! Фалшива козметика в интернет

ВНИМАНИЕ !! Фалшива козметика в интернет
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    13.05.2019
  • Сподели:

Над 30 онлайн магазина, предлагащи, фалшива козметика са разбили ГДБОП от началото на годината. Парфюми и гримове- менте се предлагат от търговци, който всъщност не могат да бъдат открити. Козметика със съмнително качество буквално залива интернет.

Парфюми, гримове и кремове се предлагат като оригинални продукти, а вместо тях потребителите получават фалшиви и опасни стоки. Парфюмите са сред най-задържаните и на митницата фалшиви стоки. От началото на годината са разбити над 30 онлайн магазина с фалшива козметика - предимно във Варна и Благоевград. При акцията във Варна са конфискувани над 9500 парфюма на 30 водещи световни търговски марки.

 

Tърговци разпространяват фалшива козметика в интернет

 

Абсолютно всички са с много ниско качество, наподобяват търговските марки на известни продукти и ощетяват потребителите с ниското си качество, в някои случаи застрашават живота и здравето им. Тези сайтове оперираха на територията на България, освен това имаха секции на гръцки, румънски, английски - така че да могат поръчвани стоки от близките държави в региона. Обикновено тези стоки са произвеждани в Китай и са внасяни от Дубай и Турция, преминават през границата и тук се разпространяват, обясни Явор Колев от ГДБОП.

Измамните сайтове са регистрирани в България, но в тях липсва информация за търговеца. А ако има оставен контакт, при проверка - се оказва фалшив, и на него не може да бъде открит никой.

Трябва да се проверява внимателно произхода и съществуването на такъв тип търговци - с директен контакт, преглед на самия онлайн магазин. Обикновено когато тези реквизити липсват - това трябва да е сигнал за потребителя, че най-вероятно и самият търговец не е с най-чисти намерения, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Оплаквания срещу търговеца откриваме и в коментари на други потребители в социалните мрежи. Проверка в Търговския регистър показва, че фирма с такова име не съществува, а пътят на пратката също се оказва неясен. В измамните сайтове търговците обикновено ни обещават уникални резултати от козметиката. Основен ориентир, по който можем да познаем ментето при козметиката, остава цената, категорични са експертите. А покупките трябва да се правят само от проверени и специализирани магазини и сайтове. Въпреки, че фалшификаторите са изключително прецизни - често ключът към оригинала се крие в надписите и логото. В повечето случаи - рекламираните продукти не са минали клинични тестове и изпитвания. Анализите в лаборатория също трудно могат да докажат дали един продукт е менте или оригинал.

Прочетена 317 пъти

Станете почитател на Класа