“Артекс”, ГЕРБ и апартаментите. Всичко, което трябва да знаем

“Артекс”, ГЕРБ и апартаментите. Всичко, което трябва да знаем
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    23.03.2019
  • Сподели:

Един въпрос обикаля страната в последните дни: какво може да накара една фирма да продаде 4 свои апартамента на много по-ниска от реалната им цена? Става дума за “Артекс” – компанията, която се прочу с две постижения: че е продала по-евтини апартаменти на политици от ГЕРБ и че година по-рано ГЕРБ е внесъл промени в закон, позволил на “Артекс” да строи небостъргач в София.

 

 

Мечтата на българина...

 

 

Четиримата политици са заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на парламентарната комисия по култура и бивш ресорен министър Вежди Рашидов и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

Обобщаваме цялата история дотук.

ВИП апартамент с ВИП асансьор

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил през 2018 г. с апартамент с площ 240 кв.м. Имотът заема целия последен етаж на сградата „Летера“ и разполага с частен асансьор, който води до частен гараж, разкри съвместно разследване на Свободна Европа и организацията Антикорупционен фонд.

 

 

Сделката е на стойност 386 654 лева или 627 евро на кв. м. Такава е данъчната оценка на имота. Според представители на фирма „Артекс“ пазарните цени за апартаменти в сградата на годината за 2017 г. започват от 2600 евро на кв. м. и достигат до 3500 евро за кв. м. Т.е. зам.-председателят на ГЕРБ се е сдобил с апартамента си на цена с около 2000 евро на кв. м. по-ниска от пазарната.

Цветанов е финанирал сделката като е прехвърлил два други свои имота на строителната фирма и е доплатил 100 000 лв.

Веднага след като са прехвърлени на „Артекс“, двата стари апартамента на Цветанов са продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков за 470 000 лв. – цена, по-висока от тази, за която Цветанов се сдобива с новия си апартамент.

Преди да купи апартамента от „Артекс”, Цветанов е изпратил писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което иска от нея да направи проверка на небостъргача и да му докладва резултатите, съобщи „Биволъ“. Четири дни по-късно той сключва сделката с за апартамента в сградата „Летера“.

От „Артекс“ заявиха в позиция, че ще съдействат на разследващите и че „нямат нужда от политически тласък, за да правят бизнес“.

В коментар по случая Цветанов заяви, че всичко е станало по законен начин и той не вижда нищо нередно в сделката за неговия апартамент.

Междувременно прокуратурата започна проверка на случая след сигнал, получен от гражданско движение БОЕЦ и от Антикорупционния фонд.

Роднини, съпартийци, съседи

Заместник-министърката на спорта Ваня Колева и кумица на шефа на Цветан Цветанов също има имот в луксозната сграда „Летера“. Също като Цветанов, Колева е получила преференциална цена от фирмата строител. Колева се е сдобила с апартамент от 231 кв. м., както и с гараж от 24.5 кв. м. Тя е платила 665 000 лева за имота, които е получила като кредит от ДСК. Т.е. цената за нея е била около 1340 евро на кв. м.

Министърката на правосъдието Цецка Цачева е придобила заедно със сестра си апартамент от 198 кв.м. при цена от 670 евро на кв.м. в сграда, различна от тази, в която е апартаментът на Цветанов, но в същия квартал и на същата фирма, стана ясно след разследване на сайта “Биволъ”. Цачева заяви, че не е извършила нарушения. Фирма на Вежди Рашидов е платила 856 евро на кв.м. за апартамент от 116 кв. м. в същата сграда.

Законът, който позволи на „Артекс“ да осъществи знаков проект

През януари 2017 г. Народното събрание приема поправки в Закона устройство на територията (ЗУТ). Поправките са внесени между първо и второ четене на закона от депутати от групата на ГЕРБ.

Благодарение на тези промени, фирма „Артекс“ успява да реализира проект за 34-етажния небостъргач в квартал „Лозенец“, наречен „Златен век“, който в момента още се строи.

Към онзи момент (2017 г.) проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж преди цели десет години от тогавашния главен архитект на София Петър Диков.

В момента, когато „Артекс“ започват строителството според Закона за устройство на територията, строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне. Така през 2012 г. разрешението за строеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект за срок от още 5 години.

По закон това е последното възможно удължаване на срока и строителните дейности трябва да приключат до края на 2017 г., т.е. сградата да е взела Акт 14. Тогава обаче строежът още не е започнал.

 

0a

 

Според поправката в ЗУТ, приета на 21 януари 2017 г., строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до онзи момент.

Текстовете влизат в сила през февруари същата година – т. е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на “Артекс” и 10 години след издаването на разрешението за строеж. Така фирмата може да построи сградата без да плати такса в размер на 260 000 лв. за презаверяване на разрешителното.

 

Източник: Свободна Европа

Цветанов изнудвал “Артекс” дни преди да купи евтино от тях?

 

 

 

 

Цветан Цветанов е знаел за сериозен казус свързан с “Артекс Инженеринг” и е инициирал проверка срещу тях. Четири дни по-късно той се сдобива с луксозен апартамент в сградата “Летера” на ул. “Латинка” 8. който преди това е на собствениците на “Артекс” – Пламен Мирянов и Весела Мирянова. Така проверяващият и проверяваните експресно си прехвърлят едни имоти, а преписката, проверката и резултатите от нея потъват неизвестно къде.

На 08 юни 2018 г. като председател на парламентарната вътрешна комисия, Цветан Цветанов изпраща писмо до Йорданка Фандъкова, в което иска от нея да направи проверка на небостъргача, който “Артекс Инженеринг” строи на улица “Златен Рог”, след което да му докладва резултатите. На 12 юни той прави сделката с Мирянови.

 

 

 

Проверката е поискана в сигнал на Инициативен комитет “Лозенец”, който от години се бори срещу високата 120 метра сграда, никнеща в квартала. За това, че казусът е сериозен и има активни задкулисни действия около този проект говори многозначително главният архитект на София Здравко Здравков във видео, датирано от 2 май 2018 г., “СМС-те, които съм получил от семейство Мирянови мога да ви ги покажа… убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес” – заявява той.

Видеото е от публична среща с граждани на “Стрелбище” и пълната версия може да бъде видяна на сайта  Actualno.com. Здравков уточнява oще, че срещите с Мирянови са били при Йорданка Фандъкова и на тях са водени преговори за намаляване на височината на сградата на ул. “Златен рог”. В крайна сметка такова намаление има от 120 м. до 98 м., колкото е съседният хотел “Маринела”.

Скандалът “Апартаментгейт” започна от разследване на Антикорупционния фонд и Свободна Европа, които разкриха как апартамент от над 200 кв. м. с частен “ВИП асансьор” е заменен от “Артекс” срещу два апартамента на Цветанов и доплащане 100 000 лв. или общо 387 438,8 лв. Това прави по 630 евро на кв. м. площ и е четирикратно по-малко от пазарните цени в този район.

Проучване на Биволъ показа, че в един и същи ден – 12.06.2018 този апартамент е прехвърлен от собствениците Мирянови на тяхната си фирма “Артекс Инженеринг 2000-5” за 560 000 лв. След това фирмата прави заменката с Цветанов. Заменените от Цветанов имоти веднага (в същия ден) са продадени бившия IT специалист на ГЕРБ Симеон Велков, който сега е трудоустроен в РВД. Той плаща за двата апаратамента на ул. Елемаг 470 000 лв.

Има няколко обяснения за тези странни имотни врътки с поне един ясен бенефициент – Цветан Цветанов. Едното от тях е езотерично. Според собственичката на Артекс Весела Мирянова Цветанов получил преференциална цена, защото много харесал архитектурата и най-вече оценил “енергийната защита” на сградата “Летера”, в която бил вграден псалм 91.

Има обаче и друго обяснение и то е, че след като Цветанов е натиснал Фандъкова да проверява Мирянови, те спешно са потърсили извънинституционално решение на техните проблеми и са го намерили в тази сделка.

Изнудване, фаворитизъм, или и двете, но в такава сделка няма как да няма скрита цена, обобщава Капитал в статия, която припомня за сложните взаимоотношения между “Артекс” и местната власт в София, която е на ГЕРБ.

За “Артекс” законите важат и с обратно действие

За “Инициативен комитет Лозенец” обяснението е, че над Мирянови има властови чадър. Още от края на 2017 година сдружението алармира, че “Артекс Инжинеринг” строи небостъргач на улица “Златен Рог” № 10 с изтекло строително разрешение.

Тук е мястото да припомним, че проблемната сграда получава разрешението си за строеж по времето, когато кмет на София е Бойко Борисов. Проектът е одобрен в последният момент, непосредствено преди влизането в сила на ОУП на София, който ограничава строежите в тази част на София до 28 метра.

Строителите обаче не бързат да започнат мащабния строеж на 34 етажната сграда. Първото разрешение изтича 2012 г. и е подновено до 2017.  Ноември 2017 година изтича и подновеното разрешение, което няма как да бъде подновено за втори път по действащия ЗУТ. А небостъргачът не е готов.

 

0a

 

На помощ се притичва самия парламент, който прави промени в закона. С тях срокът за завършване на подобни проекти се удължава на 10 години от “започване на строителството на елементи на техническата инфраструктура”. Свободна Европа разяснява, че без тези поправки строежът на сградата “Златен Век” е можело и да не се случи. Цветан Цветанов е гласувал ЗА, както и парламентарната група на ГЕРБ. 

Но дори и след поправките в закона, строежът остава проблемен, защото те нямат обратно действие.  Главният архитект на София и ДНСК обаче намират вратичка, като се позовават върху неформална кореспонденция със зам.-министъра на МРРБ Валентин Йовев. Той мотивира становището си на база измененията направени в ЗУТ, като заема учудващата правна позиция, че те важат и назад във времето. По-късно министър Петя Аврамова заявява, че тази кореспонденция няма правна стойност и задължителен характер. Но пък е произвела ефект и сградата се достроява с усилени темпове. 

Жалби до арменския поп и огромен финансов интерес

“Инициативен комитет Лозенец” е подал няколко жалби и сигнали и до прокуратурата. Сред тях е и жалбата до Комисията по вътрешни работи на Парламента, която се оглавява от Цветанов, и която след неговото писмо до Фандъкова заглъхва без следа. 

Последният сигнал на сдружението е срещу зам. министър Йовев, за превишаване на служебни му правомощия. По него Софийската градска и Софийската районна прокуратури не могат да решат коя е компетентна. Гражданите на Лозенец не са оптимисти, защото проверката по предходния сигнал на инициативния комитет е прекратена. Сега от сдружението искат съдебен контрол на административния акт, уреждащ строителството на сградата. 

Докато се множат жалбите и върви публичен дебат по темата, архитект Здравков дори намеква, че е получавал заплахи от собствениците на “Артекс Инженеринг” в устен и писмен вид.

“СМС-те, които съм получил от семейство Мирянови мога да ви ги покажа, убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес” – заявява той във видео, датирано от 2 май 2018, месец преди Цветанов да инициира проверка и да си напазарува апартамента.

Какви именно СМС-и е получавал арх. Здравков, имало ли е заплахи и дали са взети управленски решения вследствие на нерегламентиран натиск би следвало да провери и прокуратурата. Очевидно е, че казусът с небостъргача на “Артекст” влиза в уравнението, а преписката, инициирана от Цветанов, заслужава особено внимание, защото няколко дни по-късно проверяващият и проверяваните влизат в сложни имотни взаимоотношения.

 

Източник: “Биволъ”

 

 

 

Прочетена 537 пъти

Станете почитател на Класа