Le Monde: След «жълтите жилетки» във Франция протестират «червените писалки»

Le Monde: След «жълтите жилетки» във Франция протестират «червените писалки»
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    12.01.2019
  • Сподели:

Към вълната от протестите във Франция се присъединиха педагози. По аналогия с "жълтите жилетки" недоволните се нарекоха "червени писалки", а само за един месец групата от 6 души нарасна до 60 хиляди. Според Le Monde, протестиращите, уморени от насилие от страна на учащите се и бездействащото ръководство, настояват за подобряване на условията на труд.

В средата на декември, в допълнение към „жълтите жилетки“, във Франция се появиха „червени писалки“. Днес движението, инициирано от само шест учители във Facebook, нарастна до 60 хиляди души, пише Le Monde.

 

https://www.lifebites.bg/wp-content/uploads/2015/09/o-TEACHER-facebook.jpg

 

Работещите във френската образователна система също са недоволни от положението си и решават да уведомят правителството за това. Още през октомври 2018 г. много учители започнаха да споделят в социалните мрежи своите истории за психологическо и физическо насилие от страна на учениците и бездействие и нежеланието на ръководството да се занимава (с това -бел.пр.).

С "жълтите жилетки" "червените писалки" не са обединени само от подобната идея за името. Според главните активисти на учителското движение те нямаше да излязат със собствена инициатива, ако не бяха протестите на „жилетките“. На 10 декември френският президент Емануел Макрон се обърна към протестиращите и се опита да даде да се разбере, че са чути. Въпреки това, лидерът не спомена нищо за условията на труд на учителите - от този „пропуск” и се родиха „червени писалки”.

Искахме да създадем група във Фейсбук, за да видим дали другите са толкова недоволни, колкото и ние“, обяснява една от шестте основатели на движението Дженифър, който пожела да остане анонимна. - След няколко дни ние вече бяхме повече от 10 хиляди“.

"Червените писалки" представляват около 7% от всичките 880 хиляди служители на френската образователна система. Сред недоволните са напълно различни хора - млади и стари, възпитатели в детските градини и начални учители, в колежи и лицеи, а също и други сътрудници на учебните заведения. Изискванията, както отбелязва изданието, далеч не са нови: „червените писалки” искат да постигнат увеличение на заплащането и преизчисляването му, като се вземат предвид реалното работно време и нивото на образование и професионализъм, както и ограничаване на броя на учениците в един клас и подобряване на медицинските грижи. На 6 януари министърът на образованието обяви създаването на работна група, която да поеме контрола върху исканията на „писалките“.

Някои протестиращи смятат, че в съвременния свят чрез социалните мрежи може да се постигне много повече от традиционните методи като стачки. Не е ясно и дали движението се подкрепя от профсъюзите, които досега само заявяват своята готовност да "мислят за съвместни действия".

Превод: М.Желязкова

Прочетена 519 пъти

Станете почитател на Класа