Помагат ли маските в борбата с мръсния градски въздух

Помагат ли маските в борбата с мръсния градски въздух
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    07.12.2018
  • Сподели:

Въздухът в София и в други големи български градове отново е опасно мръсен и пак дойде сезонът, в който се говори сериозно за това какво дишаме, колко е опасно да се диша и какви мерки би трябвало да се предприемат (но в повечето случаи не се).

Нещо повече, специалистите предупреждават, че тепърва очакваме стойностите на фините прахови частици да превишават допустимите стойности.

 

санитарна маска

 

С падането на мъглите и чувствителното замърсяване на въздуха по улиците пак се забелязват и хора с маски през лицата, които се надяват да намалят щетите за организма си.

Мнозина си задават въпроса дали маските предпазват качествено от фините прахови частици, каква точно да изберат и струва ли си наистина да жертват суетата и известна сума пари в името на доброто здраве.

Най-често срещани са медицинските маски, които могат да бъдат закупени от аптечната мрежа. Те са и най-бюджетният вариант като някои ги използват и с надеждата да се защитят от коварните зимни вируси. Огромният плюс е, че можете да ги откриете и в най-близката аптека, а най-евтините са около 20-30 стотинки. Професионалните хирургически маски са малко по-скъпи и достигат до около 5 лева.

Медицинските маски са и най-лесни за използване, но трябва да се уверите, че са добре прикрепени към лицето ви и няма големи пролуки между кожата и материята.

Плюсовете обаче се изчерпват дотук. Най-евтините санитарни маски са изработени от нискокачествени изкуствени материи с широки пори, които почти свободно пропускат през себе си фините прахови частици.

Ако смятате, че с тях сте предпазени поне от вирусите - също грешите, материята обикновено лесно пропуска заразните частици като те навлизат свободно и в пролуките между лицето и маската. По-скъпите модели също не предоставят стопроцентова защита.

Друг важен момент, който много хора пренебрегват, е, че тези санитарни маски трябва да се сменят доста често - максимум на около 2-3 часа.

Тоест ако сутрин излезете от дома си и държите да носите такава маска - ще трябва да се запасите с поне няколко със себе си. В противен случай с всяко издишване в маската си причинявате повече вреда, отколкото полза.

Недопустимо е и да сложите маска, след като сте я свалили веднъж и оставили някъде - те са категорично за еднократна употреба.

Малко по-скъп вариант са маските за дихателна защита, които се използват от строителните работници например.

Намират се във веригите за строителни материали и домашни потреби като цената им варира от 2 до 15 лева. Обикновено се изработват от различни видове пластмаси. Повечето от тях са снабдени и с клапан, както и с щипка за носа. Те идват в три защитни класа, обозначени с FFP1, 2 и 3.

Делят се още на два вида - полумаски и цели маски. За многократна употреба са, но изискват внимателна поддръжка и съхранение в чиста кутия или полиетиленова торба.

Според специалистите далеч по-ефективни са маските със сменяеми филтри, но те също така ще ви излязат доста по-скъпо.

Най-евтините от тях са около 20 лева, средният клас излиза около 50-60 лева, а най-скъпите достигат и дори надскачат 100 лева. Основата им е направена от текстилни материи, най-често от неопрен.

Сменяемите филтри са с динамичен активен въглен като цената за пакет от два филтъра варира от 5 до 20 лева. Тези маски обикновено идват с номерация N95 или N99 като тези номера се използват, за да покажат ефективността на филтрирането - съответно 95 на сто или 99 на сто от фините частици са филтрирани.

В градска среда обикновено се използват най-вече от колоездачите и при спорт. Някои потребители обаче споделят за известно неудобство при носенето на маските и се оплакват, че имат чувството, че не им достига кислород. Хората с брада и очила също изпитват дискомфорт от тези маски.

Затова преди да отделите сума за такава маска, трябва да се уверите, че пасва добре на формата на лицето ви, не оставя пролуки между текстила и кожата и покрива плътно и устата, и носа ви.

Както можете да се досетите, по-евтините варианти не предлагат кой знае колко по-голяма защита от санитарните маски. По-скъпите предложения идват с няколко с по-ефикасни филтри от по няколко слоя. Разглобяването, почистването и смяната на филтрите трябва да се извършват строго според инструкциите на производителя.

Всеки трябва да прецени за себе си каква сума е склонен да отдели за такава защита на себе си и семейството си и дали след това ще има времето и ресурсите да я поддържа качествено.

Който и вариант да изберете, ако въобще прецените, че искате да се предпазвате от мръсния въздух с маска, трябва да знаете, че тя няма как да ви предпази на сто процента и че е много вероятно да ви причинява лек или по-силен дискомфорт.

А и нито една маска няма как да замени мерките за намаляване на вредните емисии и фините прахови частици в градска среда.

Защото що се отнася за мръсния въздух, е престъпно да важи старият лозунг, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Прочетена 434 пъти

Станете почитател на Класа