Магическа пръчка ли е Законът за хората с увреждания?

Магическа пръчка ли е Законът за хората с увреждания?
  • Автор:  novini.bg
  • Дата:  
    11.10.2018
  • Сподели:

Тази сфера е натоварена с огромен емоционален заряд. Нещата като че ли тръгват по естествения път. Това са първите стъпки. Няма закон, който с магическа пръчка да реши тези проблеми. Надеждата остава.

Това заяви председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов в студиото на „Лице в лице“ по bTV.

Думите му са по повод решението на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да подкрепи проекта на Закон за хората с увреждания. Наравно с това протестиращите майки на деца с увреждания спаха цяла нощ на палатки на жълтите павета.

Според него интеграционните добавки досега бяха обвързани с т.нар. гарантиран минимален доход, който е в размер на 75 лв. Сега се обвързват с надбавките, които са 348 лева. Над 200 лева ще получават тези хора, които са с най-тежки увреждания.

„Най-важният елемент от новата политика е, че тя ще е на базата на индивидуална оценка“, обясни д-р Адемов.

Той посочи, че нов орган ще прави индивидуалната оценка. До структурирането на новата агенция това ще се извършва от подразделенията на дирекциите по социално подпомагане.

„Преди два дни беше приет план за действие с мерки и процедури какво точно трябва да се приеме в социалната рамка.Това, което беше прието, е да се проведе съвет“, обясни председателят на социалната комисия, като заяви, че той вече е факт.

В случая обаче става дума за два закона – този за личната помощ и за хората с увреждания.

„Обхватът на този закон е за всички хора с увреждания. По действащото законодателство има финансов ресурс за политиките за хората с увреждания“, посочи той, като допълни, че парите са били увеличени.

Според новите текстове хората с увреждания ще имат право на асистентска подкрепа от месец септември.

Прочетена 311 пъти

Станете почитател на Класа