Прокуратурата разследва Института за паметниците на културата

„Класа“

Прокуратурата разследва Националния институт за паметниците на културата (НИПК) заради съгласувани разрешения за строителство в некропола на Античния Созопол. Това заяви пред БНР вчера говорителят на прокуратурата в Бургас Калина Чапкънова. Тя съобщи, че в последните три години в Созопол са били издавани по 4500 разрешения за строителство годишно, като 60% от тях са за терени в некропола на Аполония Понтийска.
Разследването е установило, че при строителните работи са били разрушени множество археологични паметници на културата.
"НИПК е бездействал по отношение на точно този археологически паметник на културата, поради което част от материалите по настоящото дело бяха отделени и изпратени на Софийската градска прокуратура", посочи тя.
От пресцентъра на Върховната касационна прокуратура заявиха, че в Софийската градска прокуратура вече е определен наблюдаващ прокурор и се работи по замесените лица, които са под тяхната подсъдност.
Директорът на НИПК Георги Угринов коментира пред БНР, че обвиненията са абсурдни. "Институтът полага някакви неимоверни усилия нещо да съхрани, за да бъде обвинен в рушене на паметници на културата", каза той.
Угринов обаче не отрече, че институцията, която управлява, съгласува проекти, изготвени от Илка Дишлиева, негова съпруга, за частни възложители. "От когото ще да е правен този проект, ако е направен така, че той да се съобразява с паметника на културата и го пази, аз мисля, че няма абсолютно никакъв проблем това нещо да се съгласува", заяви той.
Угринов периодично попада в скандали заради фирмата на съпругата си Илка Дишлиева. Преди време на министъра на културата бе зададен парламенатрен въпрос по този повод. Тогава Данаилов отдаде атаките срещу работещите в НИПК на забраните, които налага органът и които засягат определени интереси. А по повод на твърденията за злоупотреби при издаването на съгласувателни разрешения за строителство Данаилов заяви, че решаването на всички въпроси става от съвет, а не еднолично от Угринов, се казва в електронния сайт mediapool. Там припомнят, че министърът и шефът на НИПК са близки, а синът на архитекта - Антон Угринов, е бил студент на Данаилов.
От Министерството на културата заявиха вчера, че до този момент министерството не е запознато официално с разследването на прокуратурата, свързано с издаваните от НИПК съгласувателни разрешения по проекти за строителство в некропола на Античния Созопол. Там не са постъпили и сигнали от засегнати от неправомерни решения на НИПК лица.

Станете почитател на Класа