Не е гонорея, не е и хламидия - новата венерическа суперболест

Не е гонорея, не е и хламидия - новата венерическа суперболест
  • Автор:  Lifecafe по BBC
  • Дата:  
    14.07.2018
  • Сподели:

Светът никога не се е радвал на такава сексуална свобода, както сега. Липсата на публично осъждане на сексуалната активност и цялостното либерално отношение към този въпрос доведоха до бум в усещането за свобода.

Това обаче има и своите негативни страни и част от тях са венерическите болести, които се превръщат във все по-голям проблем. И докато обаче вниманието до голяма степен е съсредоточено върху все по-тежките случаи на гонорея и как тя става по- и по-резистентна към антибиотиците, една инфекция може да се окаже не по-малко опасна.

 

Микоплазма гениталиум (МГ) много често не проявява никакви явни симптоми, но може да може да причини възпаления, които да доведат до безплодие при някои жени, ако не се лекува правилно.

 

По-лошото в случая обаче е, че бактерията е изключително адаптивна и развива постоянно резистентност към антибиотици.

 

В същността си Микоплазма гениталиум е бактерия, която може да предизвика възпаление на уретрата при мъжете, причинявайки изтичане на секрет от пениса и болезнено уриниране.

 

парти

 

При жените МГ може да причини възпаление на репродуктивните органи (утробата и фалопиевите тръби), довеждайки до болка, висока температура и дори кървене.

 

Предава се по полов път, но за щастие кондомите тук вършат работа и могат да ви предпазят от заразяване.

 

За пръв път тя е идентифицирана през 80-те и се смята, че засяга 1-2% от хората в развитите държави, но бележи ръст в разпространението си. И макар тук да са изразени някои от възможните симптоми, които са видими и осезаеми, невинаги те се проявяват, което води до объркването й с хламидия или дори въобще да бъде пропусната от засегнатите.

 

Именно това е и притеснителното за различните здравни организации.

 

Вече има разработени специални тестове за МГ, но засега твърде много клиники дори в държави като Великобритания не разполагат с тях, което допълнително повишава опасността от пренебрегването на този тип инфекция от лекарите.

 

Другият сериозен проблем, който като цяло се проявява при венерическите болести, е резистентността, която се развива към по-обичайните антибиотици, използвани за борба с подобни заболявания. МГ тук не прави изключение - дори напротив - бактерията проявява сериозна адаптивност към прилаганите върху нея лекарства.

 

Степента на изкореняване на МГ след лечение с едно семейство антибиотици, наречени макролиди, като цяло намалява в световен мащаб. Само във Великобритания вече макролидната резистентност се оценява на около 40% от случаите с тенденция към повишаване. Все още другите, по-силни антибиотици, които могат да помогнат в случая, действат с много по-голям процент успеваемост. Един специфичен макролиден антибиотик - азитромицин - все още действа в повечето случаи.

 

Това, което притеснява до голяма степен експертите обаче, е, че масово хората дори нямат идея за тази болест, камо ли за опасностите, които носи със себе си тя.

 

Британската асоциация за сексуално здраве и ХИВ издаде съвсем наскоро нови насоки за борба с МГ. Пади Хорнър, един от изследователите, които помагат за съставянето им, смята, че това е било особено наложително на фона на развитието на бактерията и увеличаването на броя на засегнатите в световен мащаб, както и в самата Великобритания.

 

"Тези нови насоки са разработени, защото не можем да си позволим да продължим с подхода, който последвахме през последните 15 години, тъй като без съмнение това ще доведе до извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване, ако МГ запази тенденцията към превръщане в супермикроб", смята той.

 

"Нашите указания препоръчват пациентите със симптоми да бъдат правилно диагностицирани с точен тест за МГ, да се лекуват правилно, а след това да се уверят, че са излекувани", допълва още ученият.

 

В насоките също така се препоръчва тези тестове да станат значително по-достъпни, особено за жените, тъй като при тях е повишен рискът от безплодие.

 

Това, което обаче се препоръчва от специалистите като превантивната мярка, способна да предотврати значителен дял от случаите на МГ, е употребата на презервативи.

 

Така че по-добре заложете на сигурно при непознат партньор, отколкото после да се надявате на напредъка на науката в борбата и с особено досадните венерически болести.

Прочетена 374 пъти

Станете почитател на Класа