Българските ученици трудно пишат текст

Българските ученици не могат да пишат логически последователен текст, включително и резюме. Това заяви вчера при обсъждане на резултатите от матурите в Министерството на образованието и науката проф. Милена Кирова, ръководител на катедра по българска литература в Софийския университет. Според нея проблемът идва оттам, че децата практически не са отработили умението да се изразяват в писмен вид в училищата. Кирова допълни, че липсват и ясни критерии, по които учителите да преподават писането на този вид текстове. Освен това учебното съдържание е остаряло и не е променяно от началото на 90-те години. Според Кирова на учениците трябва да се предложи нов материал, съответстващ на интересите им.
„Зрелостниците, ако не са писали текст на матурата по български език и литература, да не могат да имат оценка, различна от двойка“. Това предложи Адриана Дамянова, преподавател по методика на обучението по български език в СУ. Министърът на образованието Даниел Вълчев коментира, че ако това изискване се въведе, 25 хиляди зрелостници ще отидат на поправка.
Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие българските учители отделят 10% от учебното време за въдворяване на дисциплина в клас. Учителите посочват този проблем като водещ в нарушаването на преподавателската дейност. Докладът сочи още, че повече от половината анкетирани учители у нас не виждат мотивация да се усъвършенстват.

Станете почитател на Класа