Близо 15% от децата в селата не получават средно образование

Близо 15 процента от децата от малките населени места не успяват да стигнат до средно образование заради липса на учебни заведения. Това каза за „Класа“ председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Родителите на тези деца не искат да ги пускат да учат в градовете и така те са обречени на неграмотност. За това не трябва да се допуска закриването на още 80 училища в страната, за което общинските съвети вече са взели решение. Така близо 1500 учители ще загубят работата си, а след 5 години ще имаме криза с училищата, както сега с детските градини, коментира Такева. Ако държавата отпусне планираните 10 процента за образование, които не са дадени до момента, решението на съветите може да бъде преразгледано.
„Ако няма големи катаклизми в страната, тези 10% ще бъдат върнати на образованието в края на ноември“, заяви пред „Класа“ зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов.
Положителен факт е, че в момента, когато има допълнително съкращения във всички сфери, средствата за образование не са пипани, коментира Атанасов.
Всяка година се закриват по 150 до 200 училища заради демографския срив, допълни той. Според зам.-министър Кирчо Атанасов, ако бъдат закрити училищата в по-малките населени места, където няма превоз, децата ще бъдат извозвани с автобуси до градовете и селата, където ще могат да се обучават.

Станете почитател на Класа