Няма лекарства за жените с рак на гърдата

Елза Людмилова

Десетки жени с рак на млечната жлеза не могат да започнат жизненоважна терапия заради липсата на медикаменти. Това съобщи за „Класа“ Деница Драгомирова от Българска асоциация за защита правата на пациентите. Липсата на животоподдържащите лекарства се дължи на факта, че в момента Министерството на здравеопазването (МЗ) няма пари за тях. Едногодишната терапия с липсващото лекарство за една жена струва 72 000 лева.
„Липсата на лекарства забавя лечението на онкоболните и е естествено това да доведе до все повече усложнения, до което не трябва да се стига. Съществува система за електронен контрол на лекарствата, но за съжаление от нея няма никакъв ефект“, допълни Деница Драгомирова.
От Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания са предупредили МЗ за проблема още в началото на годината, но въпреки това средства не са намерени.
Необходимите медикаменти предотвратяват развитието на метастази. Някои от лекарствата не се дават навреме и така болестта се задълбочава. Пациентите чакат много дълго, а отношението към тях е изключително унизително, коментира Драгомирова. За да бъде прегледан болният максимално бързо - може да влезе на преглед единствено ако някой се „обади“ за него, предупреждават още от пациентските организации.
Заради липсващите медикаменти болните от рак на гърдата се принуждават да ходят в чужбина, което им струва допълнително поне 20 хиляди евро, въпреки че у нас те би трябвало да получават лекарствата безплатно, по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
„Тази ситуация се създава изкуствено, за да може да има благоприятна среда за корупция“, каза още Деница Драгомирова.
Забавянето на средствата се дължи на двукратното увеличение на броя на заболелите, а за лекарството са определени средства още с приемането на републиканския бюджет. До края на тази седмица на сайта на Българска асоциация за защита правата на пациентите всяка засегната жена с рак на млечната жлеза ще може да пусне своята жалба.

Станете почитател на Класа