Продават 10 пъти повече тамифлу у нас

Близо 10 пъти са нараснали продажбите на тамифлу у нас след обявената на 11 юни пандемия от Световната здравна организация. Това съобщи за “Класа“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.
„Ако хората бъдат обхванати от паника, в аптеките се поддържат оперативни количества, които ще бъдат достатъчни. При разговори с фирмата - вносител на лекарството, тя е обявила, че има достатъчно количества в запас и няма място за притеснение. По-големи продажби са били отбелязани и при обявяването на първите случаи на болестта в Мексико. Предполагам, че търсенето е временно и скоро хората ще се успокоят“, каза още Костов.
Около 35 лева струва опаковка с десет капсули тамифлу. Лекарството се намира и под формата на сироп за деца. Използва се за лечение, а не превантивно, обясниха от Асоциацията на собственици на аптеки.
Във връзка с обявената последна 6-а степен на опасност от грипна пандемия от Министерството на здравеопазването припомниха, че до края на юни ще бъдат доставени 40 000 дози тамифлу. Ще бъде стартирана и допълнителна процедура за доставка на 60 000 дози реленца.

Станете почитател на Класа