ГЕРБ с нова простотия: Диабетици и хипертоници няма да могат да карат кола, били потенциално опасни, а ония с джиповете и скъпите коли са безопасни…

ГЕРБ с нова простотия: Диабетици и хипертоници няма да могат да карат кола, били потенциално опасни, а ония с джиповете и скъпите коли са безопасни…
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    07.12.2017
  • Сподели:
Хората с диабет, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми да не могат да шофират.
Това е заложено в проекта на нова наредба на Здравното министерство.
 
 
Целта е да бъдат ограничи катастрофите. От ведомство обясняват, че забраните ще важат само при тежките форми на диабета и хипертонията, когато има риск шофьорът да загуби съзнание зад волана. Правилата трябва да влязат в сила от догодина и ще важат при взимане или при подновяване на книжка, съобщи bTV.
 
„Има много несъответствия (с европейското законодателство – б.ред.). Около 2 млн. души у нас са засегнати от сърдечно-съдови заболявания и около половин милион – от диабет. За един хипертоник това означава на всеки 3 месеца да се консултира с кардиолог ( и специалист ендокринолог – за хората с диабет – б.ред.) – т.е. това е огромен ресурс. Фондът не осигурява направления за този вид услуга, трябва да сме категорични”, коментира д-р Георги Миндов – председател на Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари.
 
„Може да е много хубава наредбата, но изпълнението няма как да се установи. Ами ако човек с диабет минава по пешеходната пътека и получи хипогликемия и предизвика катастрофа? Да спрем хората с диабет да ходят тогава?”, предложи обаче иронично д-р Румен Богданов – председател на Асоциацията на диабетиците в България.
 
„Наредбата е от 2011 г., през 2016 г. има промяна, това е трета и промяна сега. Сега тази наредба разрешава на хората с някои болести да управляват. Това не означава да се отнеме книжката, а да не се издаде медицинско свидетелство, което казва, че такъв човек не може да управлява”, беше коментарът на бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.
 
„Това е само проект, ще искаме личният лекар да преценява (а не специалисти – кардиолози и ендокринолози – б.ред.). Всеки обаче умишлено може да прикрие заболяването си, защото иначе може да загуби работата си”, коментира Миндов.
„Хората с диабет са с два типа на заболяването – тип 1 (инсулинозависим) и тип 2. Огромната група от хора с диабет тип 2 са на таблетки, не на инсулин, и хипогликемията е много рядко явление при тях” посочи д-р Бoгданов.
 
„Би могло да има връзка между пътната полиция и компетентните специалисти. Има например и много психично болни хора, които са зад волана”, подчерта пък Стратиев./
Прочетена 233 пъти