Патриарх Неофит ще оглави Литургия на Кръстовден

Патриарх Неофит ще оглави Литургия на Кръстовден
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    14.09.2017
  • Сподели:

Днес, 14 септември, православната църква отбелязва Кръстовден - празник на "Въздвижение на Светия кръст Господен". На този ден се прави водосвет и свещениците ръсят в кръст домовете на благословение.

 

Това е есенният празник на равноденствието и е почитан в цялата страна още от езически времена. Историята му е свързана с намирането на 14 септември 335 година на Кръста Господен от Св. Елена - майка на император Константин.

 

14 септември - Кръстовден!

 

В големите храмове се прави показно Въздвижение на кръста, а в селата свещеници благославят домовете и стопаните им за здраве и плодородие.

 

Православната църква отбелязва този ден с пищни ритуали и нощно бдение пред украсения кръст с продължителен камбанен звън.

 

Народният празник Кръстовден е свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От този ден може да започне сеитбата на зимните житни култури, осветява се и семето за посев.

 

В някои райони този празник е наречен Гроздоберник, защото на този ден започва гроздоберът. Не се препоръчва друга работа, освен брането на грозде и подготовката за правене на вино.

 

Въпреки, че църквата препоръчва строг пост, народът се събира на обща трапеза с печена кокошка, баница и тиква, вино и ракия.

 

Патриарх Неофит ще оглави Литургия на Кръстовден в Патриаршеската катедрала

 

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави света Литургия на Кръстовден в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

 

 

Днес Православната църква отбелязва Въздвижението на Честния Животворящ Кръст Господен (Кръстовден), Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави богослужението в Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски".

Начало на св. Литургия ще бъде в 9:30 часа.

Прочетена 1196 пъти