Седем университета остават без пари до края на годината

Соня Стамболийска

Седем висши училища в страната може да останат без средства за заплати на преподавателите си в края на годината. Това заяви вчера Лиляна Вълчева, председател на „Висше образование и наука“ към КНСБ. Тя обясни, че главна причина за това е ниската бюджетна субсидия, която получават някои училища. Сред застрашените университети попадат: Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ), Минногеоложки университет, Тракийски университет в Стара Загора, Колеж по телекомуникации и пощи и др.
„Ще настояваме държавата да изплати 100% от субсидията за висшите училища и БАН“, обясни пред „Класа“ Вълчева. Тя допълни, че в някои висши училища като Колежа по телекомуникации и пощи ръстът на субсидията е до10%, а в други достига до 13%-14%. За сравнение субсидията на медицинските ВУЗ-ове например достига до 37%. „Тази разлика между университетите идва от коефициента за издръжка на един студент, която се определя от държавата“, каза още тя.
От ХТМУ коментираха, че няма опасност засега средствата на висшето училище да намалеят толкова, че да доведат до затваряне на университета. „Държавната субсидия за един студент е недостатъчна, но не смятам, че това ще доведе до такива последици в края на годината“, коментира пред „Класа“ Петър Петров, пресаташе на университета. Тракийският университет в Стара Загора също отрече, че може да има проблем с плащането на заплатите до края на годината. „Ние сме един от малкото университети в страната, които от април увеличихме заплатите с 10%“, обясни зам.-ректорът по учебната дейност проф. Кина Сивкова. Тя допълни, че дори при 90% субсидия, която се изплаща сега, от училището се надяват на преходен остатък.
Синдикатите прогнозират, че БАН също ще има проблеми с финансирането до зимата, дори може да затвори врати. „В академията са набелязани за съкращение около 500 човека, които са в пенсионна възраст, но засега не могат да прекъснат работа, понеже са натоварени с изпълнението на международни договори“, обясни вчера Ивайло Златанов от КНСБ в БАН. По думите му в академията влизат чисто 80 млн. 863 хил. лв. на година, което опровергава твърденията на лидера на ДПС Ахмед Доган, че средствата на академията достигат до 150 млн. лв.



МОН дава 1 млн. за връщане на утвърдени учени в България

Министерството на образованието и науката ще отпусне 1 млн. лв. от фонд „Научни изследвания“ за връщане на утвърдени учени от чужбина. Това каза вчера управителят на фонда Атанас Герджиков. Той представи приоритетните научни области, които ще бъдат финансирани от фонда тази година. 14 млн. лв. ще бъдат отпуснати в конкурса за насърчаване на научните изследвания в седем научни области. 16 млн. лв. пък са предвидени за научноизследователски комплекси. „Към момента от 100-те млн. във фонда са останали около 56 млн. за нови проекти“, обясни Герджиков. Той допълни, че причината за това е, че над 30 млн. лв. от бюджета тази година са използвани за изплащане за проекти за миналата година.

Станете почитател на Класа