Държавата поема управлението на отпадъците на София

Борис Йорданов

Държавата официално поема управлението на отпадъците в столицата в свои ръце. Това стана ясно вчера, след като парламентът прие на първо четене Закона за управление на отпадъците в София. Законът предвижда държавата да координира всички действия около сметосъбирането и сметоизвозването в града, както и изграждането на стратегия за дългосрочното решаване на проблема. Според гласувания вчера документ, събирането на такса „Смет“ ще продължи да се организира от общинските власти, но приходите ще отиват в държавната хазна. Правителството ще разпределя и разходването на средствата за чистотата в София.
Първо народните представители гласуваха закона с 85 гласа „за”, 35 „против” и 31 „въздържали се”. Независимият депутат Лъчезар Иванов поиска прегласуване, след което резултатът отчете 88 гласа „за”, 43„против” и 31 „въздържали се”. Депутатите решиха още законът да бъде разгледан и на второ четене в рамките на три работни дни. Веднага след приемането на закона на първо четене от централата на ГЕРБ заплашиха, че ще информират с писмо председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. От партията на столичния кмет за пореден път изразиха становището си, че подобен закон може да доведе до нови санкции за България от страна на ЕК.
„Трябва да се намери трайно решение за боклука на София и единственият начин за това е промяна в закона“, коментира от Варна премиерът Сергей Станишев.
От опозицията обаче остро протестираха срещу законодателните промени, като се мотивираха с твърдението, че Законът за управление на отпадъците в София е посегателство срещу местното самоуправление.
„На финала на това Народно събрание се приемат противоконституционни и противозаконни закони на правителството. Този законопроект е срам за българския парламент. Той се внася в парламента от безсилие, с цел да обслужи предизборната кампания на правителството на Сергей Станишев“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ Елиана Масева.
„Регистрирани са 124 души, а гласуват 162 души. Очевидно е, че е гласувано с чужди карти, и то противоконституционен текст“, коментира Иван Сотиров от СДС.
Зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев възрази срещу обвиненията, като каза, че в конституцията ясно е записано, че държавата може да се меси в определени случаи, за да защити живота и здравето на гражданите.

Станете почитател на Класа