Отбелязахме 24 май с тържества в цялата страна

Денят на славянската писменост и култура 24 май бе отбелязан с празнични шествия в цялата страна. Над 20 хил. ученици се включиха в честванията във Варна. Шествието в морската столица започна от площад „Св. св. Кирил и Методий“ и продължи по булевардите „Мария Луиза“ и „Сливница“, като приключи пред входа на Морската градина. Освен ученици от почти всички училища в страната в него взеха участие и над 2500 учители. Празникът беше отбелязан подобаващо и в други големи градове. В Бургас той започна с обслужване на литургия в храма „Св. св. Кирил и Методий“, след което ученици от бургаските училища се включиха в шествие. Към тях се присъедини и кметът на града Димитър Николов, както и негови заместници и общински съветници.
В празненствата в Пловдив начело на шествието застана премиерът Сергей Станишев. Освен него в празника участваха пловдивският митрополит Николай, областният лидер на БСП Петър Мутафчиев, депутатът Мария Капон, както и много ученици и учители. Шествието завърши пред общината на града.
По повод празника на славянската писменост във Велико Търново пък беше връчена наградата „24 май“, която е на стойност от 1000 евро. Тя бе присъдена на Стефан Ангелов, ученик от 12-и клас на Природо-математическата гимназия в града. Момчето спечели признанието заради отличното си представяне на националната олимпиада по химия тази година. Честванията на 24 май във Велико Търново започнаха с традиционна наздравица на чаша вино с кмета на града д-р Румен Рашев. Така той поздрави местни изявени дейци в областта на образованието, науката, изкуството и културата. След това официалните гости се присъединиха към ученическото шествие, което мина по главните улици в града.

Станете почитател на Класа