Харчим повече от британците за ред и сигурност

Станислав Савов

Разходите на България за сигурност и обществен ред са най-високите в Европа, но въпреки това доверието към съдебната система и полицията у нас е най-ниското в целия Европейски съюз. Това показват данните от изследване на институт „Отворено общество“, представени вчера по време на дискусия за оценка на изпълнението на стратегията за съдебна реформа. От статистиката става ясно, че страната ни отделя по 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) за обществен ред и сигурност, което ни класира на първо място. Най-близко до нас по този показател е Великобритания, която отделя 2,5 от БВП. Най-малко пари в това перо отделя Дания - 1,5 процента от БВП.
В документа е посочено, че през последните 10 години бюджетът на съдебната власт е нараснал с 506%, а МВР е свръхфинансирано. В същото време качеството на правосъдието пада, а България е на 5-о място в Европейския съюз (ЕС) по брой престъпления. „При определянето на този показател сме ползвали само официалната статистика на полицията, но ако се вземе предвид твърдението на Центъра за изследване на демокрацията, че МВР регистрира само 1 от всеки 5 престъпления, тогава ще се окажем в челото на класацията“, поясни Георги Ангелов, старши икономист в „Отворено общество“. На фона на тези данни е посочено, че България се нарежда сред челните места по брой полицаи спрямо населението. „Затова не е оправдано увеличението на заплатите на полицаите като мярка за постигане на качеството на работа“, категорични са авторите на изследването.
Въпреки че сме първенци по високи разходи за правосъдната система, експертите отчитат, че в България доверието към нея е най-ниското в целия ЕС - едва 13%. Отношението към полицията е сходно. 65% от запитаните не са склонни да се доверят на органите на реда, което отново ни нарежда на последно място. На другия полюс е Финландия с 91% доверие към полицията.
За работата на прокуратурата е отбелязано, че всяка година тя внася едно и също количество обвинителни актове - около 30 000. В същото време разходите й растат двойно, за да подготви един обвинителен акт.
„Един от големите проблеми на прокуратурата е изумителната правна неграмотност“, заяви по време на дискусията Ана Караиванова, главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Тя остро нападна работата на държавното обвинение, цитирайки статистиките, според които най-голямото количество обвинителни актове, внесени в съда, са за пътно-транспортни произшествия. „Не може да даваме толкова пари за толкова малко работа", коментира тя.
Правосъдният министър Миглена Тачева се съгласи с повечето оценки без частта за корупцията. Тя отдаде високите нива на корупционни възприятия на общата атмосфера, насаждана от медиите.

Станете почитател на Класа