Поликлиниките не са само търговски дружества

До края на годината поне 5-6 общински поликлиники може да бъдат закрити и приватизирани, стана ясно на вчерашната сесия на СОС. Мотивите са, че тези лечебни заведения показват лоши финансови резултати и съответно не могат да осигурят качествена услуга на гражданите.
Намерението на Столична община да се отърве от губещите си общински поликлиники е нож с две остриета. От една страна, гражданите трябва да получават качествени здравни услуги, което може да стане само в заведения с добри специалисти и добри условия за прием и диагностициране на пациенти. От друга страна обаче, винаги остава рискът, когато закриеш дадено лечебно заведение, да поставиш пред сериозни затруднения хиляди граждани, които живеят в съответния район. Хората не тичат до университетските болници за всяка дребна трудова злополука например, но дори и дребните болежки могат да се превърнат в голям проблем, ако не бъдат диагностицирани навреме.
Затова столичните управници не трябва да забравят, че освен търговски, общинските поликлиники имат и социални функции. И когато вземат решението си за бъдещето на лечебниците, внимателно да обмислят всички факти и гледни точки. Председателят на СОС Андрей Иванов вече обеща, че за всяка поликлиника ще се преценява поотделно. Дано е така.

Станете почитател на Класа