Университетите да вдигнат качеството на обучението

Търсим начин средствата за образование да не се орязват с 20%, а само с 10%, каза вчера образователният министър Сергей Игнатов. В същото време ректори на висши училища се оплакаха, че заради тежкото си финансово състояние може да затворят университетите през зимата.
От години ректорите говорят единствено за финансовите си отчети, а идеите за реформи във висшето ни образование остават на заден план. Едно хубаво предложение от вчера - таксите на студентите да са различни, в зависимост от успеха им, също избледня заради паричните проблеми. Никой не оспорва, че в образованието трябва да се инвестира, и това е стратегическа цел и на програмата „Европа 2020“. Но трябва да има и истински реформи, защото работещото парно през зимата няма да подобри качеството на обучение. Университетите у нас могат да се поучат от средните училища, където идеята за външното оценяване вече се прилага. Нещо повече – одобрява се от учители, родители и ученици.
Висшето образование у нас също трябва да започне да се променя и това може да стане само с общите усилия на държавата, ректорите и студентите. Вече има светлина в тунела и това е засиленото взаимодействие между бизнеса и ВУЗ-овете. Само с реформи можем да си върнем поостарялата слава на образована нация.

Станете почитател на Класа