Общинските фирми имат и социална функция

Една от най-популярните общински фирми в София - охранителната „Егида“, е приключила 2009 г. със загуба от над 700 хил. лева. Това става ясно от годишните финансови отчети на общинските дружества в столицата, които ще се разглеждат в СОС утре.
Резултатът е повече от негативен, защото дружеството все още стопанисва търговските обекти в подлезите на огромния град, а и е обичайна практика общинският съвет да опрощава задълженията му. По-интересното обаче е, че „Егида“ е в тежест на столичния данъкоплатец от години, а дружеството отдавна се е превърнало в символ на злоупотреби. Кметът Йорданка Фандъкова също потвърди вчера, че материалите за нарушенията в охранителната фирма вече са в прокуратурата.
Че общински дружества като „Егида“ и „Софийски имоти“ открай време се възприемат като „лошите деца“ на столичната икономика, не е тайна за никого. Странно е защо тогава управниците от „Московска“ 33 не предприемат по-решителни реформи спрямо тях. Защото общинските дружества са на всички софиянци и евентуалната полза или вреда от тях не е само икономическа, а и социална. „Егида“ например охранява децата в много столични училища, а често и масови мероприятия. „Софийски имоти“ пък разполага с терени, които могат да се превърнат в спортни площадки, детски градини или да привлекат стратегически инвеститори. За всички е ясно до какви негативни последици може да доведе лошото управление на общинските дружества. Затова и ръководството на Столична община трябва да бъде безкомпромисно към безхаберието в собствените си дружества.

Станете почитател на Класа