Необходимо е ДАНС да стои далеч от политиката

ДАНС е служела най-често за злоупотреби с информация и граждански права, разчистване на сметки и намеса на политическия терен до средата на 2009 г., когато се и наблюдава опит за изчистване на образа на агенцията. Това констатираха вчера от фондация „Рискмонитор“ в доклад за дейността на агенцията за м.г.
Че ДАНС беше създадена и използвана за политически игри и отстраняването на неудобни опоненти, е добре известно от самото й „раждане“ през 2008 г. Още се помни разработката „Галерия“, с която се подслушваха политици и журналисти по нареждане на хора от ръководството от българското ФБР.
Това, което вътрешният министър Цветан Цветанов направи веднага щом оглави МВР, а именно премахването на дублиращите функции на ДАНС, е крачка в правилната посока. Реформите обаче не трябва да спрат дотук. Необходимо е агенцията да се концентрира върху разузнавателната си дейност, а не върху създаване на политически интриги. Колкото по-далеч от партийните централи стои службата, чиято функция е да се грижи за националната сигурност, толкова повече ще спечелят и самите политици. А че някои от тях са изкушени да я използват за своите игри, това е вън от съмнение.

Станете почитател на Класа