Без компромиси с националната сигурност

Предвижда се намаляване на разходите на ДАНС с още 20%, което ще намали бюджета й с 42,5% спрямо този от 2009 г. Това каза вчера лидерът на „Атака“ и председател на комисията за контрол на ДАНС Волен Сидеров.
Така единствената възможност за изпълнението на коригирания бюджет е да се съкратят още над 250 служители на агенцията. Този ход, събран заедно с обстоятелството, че на съкратените през 2009 г. служители все още не са изплатени дължимите им обезщетения, поставя сериозни въпроси пред националната ни сигурност.
Като например, дали и доколко е допустимо държавата да освобождава добре подготвени професионалисти, за чието обучение преди това е инвестирала сериозни средства. Едва ли икономиите в ДАНС ще облекчат до такава степен държавния бюджет, че да се рискува стотици агенти, повечето от които разполагат с класифицирана информация, да останат на улицата. И част от тях да захранват общественото пространство с всякакви доклади.
Националната сигурност е приоритет номер едно и с нея компромиси не бива да се правят. В това отношение можем да се поучим от всички свои партньори, включително и от съседните страни, които постоянно усъвършенстват специалните си служби. Още повече че страната ни е разположена в специфичен регион и като външна граница на ЕС е изправена пред много рискове и задачи, свързани именно с националната ни сигурност. Затова до второ четене на актуализацията на бюджета управляващите добре трябва да помислят дали няколко спестени милиона лева са по-важни от дългосрочните перспективи пред страната ни.

Станете почитател на Класа