Отново хаос с лекарствата

Парите за лекарства остават същите, съобщи вчера зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова. Поводът: Теодора Захариева от Българския пациентски форум заяви, че хората са притеснени, че парите за медикаменти от 144 млн. лв. падат на 117 млн. лв. Захариева уточни, че след като е видяла методологията за сформирането на бюджета, станало ясно, че тези съкратени средства не са само от лекарства.
Тези изявления обаче едва ли успокояват пациентите, защото те доказват само едно – в лекарствената политика у нас цари пълен хаос.
Този хаос цари и по отношение на информацията, защото нито хората знаят точно колко е държавната субсидия за лекарствата, нито експертите казват точна сума.
Може би точно тази информационна мъгла е една от причините някои животоспасяващи медикаменти у нас да са доста по-скъпи, отколкото в други европейски страни, или дори да липсват на пазара. Размитата отговорност по отношение на лекарствената политика също е в минус на пациента.
Затова е необходимо управляващите да определят една структура, която да отговаря за лекарствената политика, и тя ясно да осведомява гражданите колко пари заделя държавата за реимбурсация, кои лекарства са безплатни, кои не и колко всъщност струват. Защото от сегашната ситуация могат да се възползват единствено спекулантите.

Станете почитател на Класа