Дойде моментът и за редуциране на общините

От СДС обявиха вчера, че ако броят на малките общини се намали, ще се реализират големи икономии. Според сините редуцирането на общините ще спомогне за усвояването на европейските програми и за подобряването на услугите за граждани.
Идеята за редуциране на общините всъщност не е на сините, защото поне от няколко години експерти и разноцветни кметове повтарят същата теза. Окрупняването на най-малките административни единици стана още по-наложително след влизането на страната в ЕС. Капацитетът на общини като Ружинци или Родопи да работят с европейските програми например е силно ограничен – най-малкото, защото малобройното население и лошата инфраструктура често се явяват сериозни пречки за това.
За хората от малките общини ще е по-добре да получават услуги в по-развити центрове, както и по-ефективно медицинско обслужване.
Предложението за окрупняване на общините трябва да се обмисли много внимателно от управляващи, експерти и кметове. Никой не иска хората да пътуват за елементарна административна услуга по 50 км и това трябва да се избегне. Но и самите хора в малките населени места нямат нужда от раздута администрация, при условие че средствата, които се дават за нейната издръжка, могат да се използват за реални местни политики.


Станете почитател на Класа