Неразумната война между институциите

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев призова вчера за прекратяване на словесната война между институциите, която според него вреди на работата на българския съд. "Ще си послужа със спортната терминология, за да ме разберат някои – всеки бяга по своята писта“, каза Груев.
Думите на висшия магистрат бяха по повод изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, че е възможно знаковото дело за източване на САПАРД „Николов-Стойков“ да бъде гледано в Германия, както и че българските власти нарочно оставили родни обирджии на банкомати да бъдат арестувани в чужбина, защото там по-бързо ще получат присъди.
Това е поредната престрелка по оста МВР–съдебна власт у нас, която е нещо средно между война и приятелски огън. Война, защото висшите полицейски ръководители и магистратите често се обвиняват не на шега, а приятелски огън, защото двете институции всъщност имат общ противник и обща цел – борбата с престъпността. Словесните битки между институциите действително пречат на работата им и от това, логично, печелят само престъпниците. В духа на спортната терминология на Лазар Груев – големият губещ в тази игра е държавата. Защото слабите институции означават и слаба държава. Затова представителите на различните власти у нас са длъжни да заровят томахавката. Впрочем за това призоваха премиерът Борисов и президентът Първанов при една от последните си срещи. Не е толкова трудно, стига МВР и съдебната власт да свикнат с мисълта, че играят в един отбор.

Станете почитател на Класа