Защо чак сега анализират криминалния контингент?

МВР и прокуратурата са започнали да правят анализ на криминалния контингент в страната. Вниманието ще бъде насочено върху тези с най-много висящи досъдебни производства, обясни вчера главният прокурор. Смисълът на този анализ е да се актуализира списъкът на престъпниците в страната и да стане ясно кои трябва да бъдат задържани.
Новината на пръв поглед изглежда добра, но всъщност е повече от тревожна. Излиза, че досега държавата е дремала и не е направила въпросните списъци, каквито е задължително да има всяка страна, която държи на реда и законността. Излиза, че независимо какво пишат като приоритети отделните управляващи партии, те просто са редили някакви думи като борба с престъпността и корупцията, които тутакси са забравяли, щом дойдат на власт.
Подобна немарливост може и да не е правила впечатление на политиците, но на гражданите – определено. Защото те са тези, които търпят върху гърба си понятието битова престъпност. То включва грабежи на домовете им, побой над децата им, за да им вземат мобилните телефони и парите, както и безпомощност пред кварталните дилъри и наркопласьори, които по правило се разхождат свободно и плашат всички, които подават жалби срещу тях.
От успеха срещу битовата престъпност зависи и успехът на кабинета и е добре управляващите да го разберат.

Станете почитател на Класа