Таксата в детските градини трябва да бъде повишена

В момента върви подписка срещу увеличаването на месечната такса за детските градини в София от 40 лв. на 60 лв. Това обяви вчера Борис Цветков от Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП) и призова общината да върне старата такса.
В случая гражданите, които са си поставили за цел да критикуват общината, не са прави. Още повече когато разчетите показват, че реалната издръжка на едно дете е 180 лв.
Родителската такса от 60 лв. на месец може и да затруднява много семейства, но е необходима жертва в името на самите деца. Защото постъпленията от тази такса отиват за перо „Образование“, откъдето идва и издръжката на детските градини и училищата. В крайна сметка повечето реални пари в сектора означават качествена храна, топло през зимата и мотивиран персонал. Едва ли има родител, който би се отказал от по-добри грижи за детето си. В София родителската такса досега бе една от най-ниските в страната, а столичани са едни от най-добре платените работници. На всичкото отгоре места в детските градини в огромния град няма. Затова и вдигането на таксата е задължително. А родителите могат да критикуват общината, ако столичната управа не изпълни обещанията си за нови детски градини през 2010 г. и ако не подобри условията за децата.

Станете почитател на Класа