Вредните навици на временните комисии

Временната парламентарна комисия, която разследва сделките на кабинета „Станишев“ и назначенията, които е правило управлението на тройната коалиция, поиска вчера да й се удължи мандатът с четири месеца. Очаквано, мнозинството в парламента се съгласи.
Мотивите на депутатите са ясни: имат много документи, които трябва да бъдат проверени, а за това трябва време. Проблемът е, че няма гаранция, че и новият срок ще е достатъчен и отсега може да се предположи, че комисията ще поиска още четири месеца.
Разбира се, това е лошият сценарий, който вече сме гледали в предишни парламенти. Пример за това беше временната комисия за царските имоти, на която се възлагаха големи надежди, но те не бяха оправдани. Временната комисия „Куйович“ също не стигна до истината за това кой в спецслужбите подкрепя сръбския наркотрафикант.
Защо е важно този парламент да промени модела и да свършва работата, с която се захваща, докрай? Най-малкото, защото понятието временна комисия се превърна в синоним на група от хора, които вместо да предлагат решения, ги забатачват. А именно срещу този модел гласува избирателят на 5 юли, когато вкара в парламента партия ГЕРБ и даде високото си одобрение на лидера й Бойко Борисов. Остава то да бъде оправдано.

Станете почитател на Класа