Г-жо Караянчева, по вашата логика излиза, че Борисов е най-големият лицемер

Г-жо Караянчева, по вашата логика излиза, че Борисов е най-големият лицемер
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.10.2020
  • Сподели:

Не от името на народа, а от свое име искам да ви кажа - стига лицемерие. Многократно и по различни поводи е ставало дума за необходимостта да се разграничава институционалното говорене от говоренето във Facebook, каквото по същество представлява изказването ми в Лом, качено на лайф на моята стена.

 

 

Думите са на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която днес взе думата и се защити от парламентарната трибуна по време на дебата за нейната оставка. Повод за коментара й е скандал, станал преди около две седмици, когато Караянчева се обърна към партийния актив в Лом и изрази възмущението си от факта, че протестиращите срещу “лошия Бойко” използват метрото, построено от него.

Аз обаче не разбирам - трябва ли, или не трябва в крайна сметка да разграничаваме институционалното говорене с говоренето в социалните мрежи и ако да, какво правим тогава с политиката на премиера Борисов?

Министър-председателят превърна в норма воденето на политика през Facebook. Милиони раздава премиерът по време на живи включвания в социалните мрежи, коментира скандали, политически опоненти, инспектира строежи и то със служебния си джип. Е ли или не е в крайна сметка това официално? В качеството си на какъв го прави, госпожо Караянчева?

Защото ако не е официално, то тогава държа да разбера как министър-председателят осъществява работата си през последните не просто месеци, но и години. И пред кого се отчита? Ако пък да - тогава за позициите на кои лица в социалните мрежи е нормално да се гледа официално и за кои не?

“Появи се даже нова настолна игра - събери вдъхновяващи думи на предишни велики председатели и ги съпостави с една реплика, казана на чисто партийно събрание или митинг. Тази настолна игра обаче, колеги, и ние можем да я играем. Ще ви дам пример с изказвания на предишнии държавни глави на България.

"Нашето дело е свято и надяваме се, че Бог ще го вземе под своя защита и ще ни даде нужната помощ, за да възтържествуваме и да бием вразите си" - княз Александър Батенберг.

"Наш дълг, дълг на всинца ни - от най-малкия до най-големия е да запазим и засилим единството. Неговият стимул е безграничната любов към родината, която живее през поколенията. Нека, изпълнявайки дълга си, бъдем сплотени в името на това, което остава след нас и което трябва да бъде наш култ - Отечеството" - цал Борис III.

"Да затворим фабриката за илюзиите" - президентът Петър Стоянов.

И накрая - президентът Румен Радев, избран от коалицията БСП-ДПС: Мутри вън!

Това е положението", заяви от трибуната Караянчева.

И тук изникват още много въпроси, госпожо Караянчева в младата ми и вероятно невежа глава. Правим ли разлика между журналистически коментар и политически коментар? И това изказване от трибуната на Народното събрание по адрес на журналистически коментар е ли или не е официално в крайна сметка? Защото е направено на работно място и в работно време.

Това е положението. Наистина. Днес за пореден път в Народното събрание станахме свидетели на дебат, който по-скоро прилича на махленска разправия, а не на политическо говорене. Затова са нужни избори, господа.

 

 

Джесика Вълчева

 

П.С Изглежда не само на на нас са ни направили впечатление думите на Цвета Караянчева. В социалните мрежи вече циркулират кадри от нейното изказване в парламента днес.

Станете почитател на Класа