Данък "Да накажем маскарите"

Данък "Да накажем маскарите"
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.05.2019
  • Сподели:

Не, това не е новият "Костинброд", за който Бойко Борисов предупреждаваше ГЕРБ на последния лагер-сбор в "Арена Армеец".

Това не е вселенски заговор по учебника на КТБ, не е рептилска конспирация на Сорос, не е и тайна точка от плана "Решетников".

Това е блясъкът на чистия юридически ум на ГЕРБ + Патриотите.

Заради него Министерството на финансите е отпуснало над 6,5 милиона лева "горница" над дължимата държавна субсидия на 6-те партии и коалиции, получили присъствие в Народното събрание и/или над 1% от гласовете на гласоподавателите при самостоятелно явяване на изборите през 2017 г.

 

Избори

 

Вместо 11 лева за 1 действителен глас (както е изрично записано в закона за държавния бюджет), ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотите, "Воля" и "Възраждане" са взели по 13,23 лв. на бюлетина. Тази дребна разлика в детайлите всъщност представлява 20% надценка над гласуваното от Народното събрание.

Нещо като ДДС върху партийните симпатии. Или данък "Глупост" за всички гласоподаватели, които са си мислили, че този път ще надхитрят системата.

Чия е заслугата за този абсурд? Първо - на ВМРО и НФСБ (бившия "Патриотичен фронт), които през 2016 г. поставиха ултиматум на живот и смърт за приемане на задължителното гласуване. Кухата разпоредба, че гражданите са длъжни да гласуват под заплаха за лишаване от политически права*, влезе в Изборния кодекс в името на "стаЛбилността" на управляващата коалиция.

После - юридическото острие на ГЕРБ Данаил Кирилов се подсети, че не можеш да принуждаваш някого да избира измежду неизбираеми алтернативи, и предложи в бюлетината да се добави и квадратчето "Не подкрепям никого".

Заслуга имат и всички депутати, вдигнали ръка "За" идеята, че тези гласове трябва да се броят като действителни - въпреки че от тях не произлиза нищо, ама НИЩО друго освен вдигане на 4%-товата бариера за влизане в парламента.

Заслуга имат и депутатите, гласували "За" двусмислената и зле формулираната промяна в Закона за политическите партии от 2016 г. Именно тя (вероятно дори без умисъл) е допуснала възможността за щедрото увеличаване на общия фонд за субсидиите на база на всички действителни гласове "за партиите и коалициите" на последните избори. Включително - 20% от бюлетините, които са пуснати за друг извън 6-те партии над бариерата. Включително - изричните нулеви гласове за "Никого".

Разбира се, можете да свалите шапка пред финансовия министър Владислав Горанов и неговите съветници, които са разтълкували закона по единствения начин, противоречащ на всяка институционална, политическа и човешка логика.

Какво се получава?

Избирателят, който е "брал гъби" в деня на изборите, излиза най-големият приятел на бюджета, защото с нарушаването на патриотичния си дълг да гласува е спестил на държавата излишни разходи за 4 години напред.

Двойно ощетени се оказват гласувалите за "Нова Република" или "Да България", които получиха по 2-3 пъти повече гласове от "Възраждане", но не минаха 4-процентовата бариера и заради коалиционния си формат не се класираха за държавна субсидия. Всъщност, 11-те лева ставка за техните бюлетини са се разляли по касите на най-върлите им опоненти.

И все пак нищо не може да се сравни с подигравката спрямо онези 87 850 пълнолетни и хипотетично грамотни сънародници, които искаха да "накажат всички маскари" с "Не подкрепям никого" и... искаха цяла България да го знае.

Всички вкупом би трябвало много сериозно да помислят по въпроса къде сбъркаха, преди да се отправят към секциите си на 26 май. Да не познаваш правилата на играта, не е непоправим порок. Но когато незнаещи гласуват за неможещи, неблагодарните ще свършат и невъзможното, за да останат на власт.

Прочетена 220 пъти

Станете почитател на Класа