БПГА: Решението на КЗК, че няма монопол на горивата, е задълбочено и професионално

БПГА: Решението на КЗК, че няма монопол на горивата, е задълбочено и професионално
  • Автор:  Епицентър.бг
  • Дата:  
    13.03.2019
  • Сподели:

Секторът на горивата е най-проверяваният. Решението на комисията е осмо за последните 10 години, посова изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация

„Решението на Комисията за защита на конкуренцията е задълбочено и професионално. То е осмо за последните 10 години. Това е най-проверяваният сектор. А изводите са винаги еднопосочни – няма злоупотреба с монополно положение, няма картел, няма нарушения на Закона за защита на конкуренцията”.

 

https://www.flagman.bg/news/2019/01/10/tn/154711832610476.jpg

 

Това заяви в предаването „Плюс-Минус” по Нова телевизия Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

По-рано през деня КЗК съобщи, че не е открит монопол на пазара на горивата. Според регулатора липсата на достатъчен складов капацитет в данъчни складове и складове за задължителни запаси на горива, сложната административна процедура и значителните финансови инвестиции, свързани с изграждането на собствен склад, представляват висока бариера пред вносителите и производителите на горива. Комисията счита, че увеличението на цените на дребно на бензин А-95 Н и дизелово автомобилно гориво за 2018 г. се наблюдава за кратък период и е осъществено постепенно.

„Нормално е цените да се движат относително еднакво като тренд, защото всички купуват в общи линии от едни и същи производители и доставчици. Когато цената на едро е сходна, по сходен начин се движи и цената на дребно”, заяви още Делчев.

Той коментира, че цените обикновено не са еднакви и зависят от географското положение на всеки обект.

„Когато над 50% от цената ви е фиксирана като вземания на държавата, вие варирате в останалите 50% от цената, но не може да се вместите 30-40 стотинки, може да е 2-3-5 стотинки”, заяви Делчев.

Той коментира и проблемите с данъчните складове.

„Като Петролна асоциация не сме чули като проблем невъзможност за достъп до пазара”, заяви Делчев.

 

 

 

Прочетена 347 пъти

Станете почитател на Класа