Нещата, които бяха пропуснати, докато всички "разследваха" убийство

Нещата, които бяха пропуснати, докато всички "разследваха" убийство
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    13.10.2018
  • Сподели:

Гледането на няколко сезона на "От местопрестъплението" изглежда е достатъчен опит за десетки хиляди българи, които бързо разкриха "истината" за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе.

Темата и спекулациите около нея завладяха общественото пространство до степен, в която на другите събития в страната не се обръщаше особено внимание. Заради това в тазседмичния ни обзор ще обърнем внимание точно на тези новини.

 

От местопрестъплението

 

Някои са поучителни, други – направо покъртителни.

Започваме с двойка представители на властите, които са пример за това защо у нас няма вяра в институциите. Като задържания служител на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), в чийто двор откриха 80 кг марихуана. Мъжът е ветеринарен лекар и вероятно е единственият такъв в страната, когото животните искрено се радват да видят.

С подобно "земеделско" хоби репликата за успокоение на животното "Виж сега какво ще ти дам" придобива съвсем нов смисъл.

В същото време стана ясно, че служител на ДАНС е обвинен за участие в престъпна група на иманяри, които се опитвали да продадат уникално съкровище. "Родната милиция ни пази" важи в пълна сила в този случай, тъй като агентът всъщност е отговарял за охраната при срещите на групата с клиенти. Логично е - все пак работи в Държавна агенция "Национална сигурност". Жалко, че покрай копаенето на древни обекти, така и не са успели да изровят малко срам за човека, чиято заплата реално плащат данъкоплатците.

И като стана дума за "срам" и пари от данъци, Министерският съвет отпусна 43,2 милиона лева на Община Варна, за да откупи тя "Дупката" в центъра на областния град. Става дума за празен терен, собственост на лидера на БСП-Пловдив Георги Гергов, който от десетилетия пустее. Сега може би ще си пустее и под общинска опека, но важното е, че едни милиони скочиха от държавния джоб в частен джоб.

Самите БСП се разграничиха от сделката и обвиниха ГЕРБ и Гергов в скрито договаряне. Но вместо да следят действията на партийните си функционери, в левицата по принцип имат други приоритети - все пак СЕМ най-накрая даде зелена светлина на тяхната партийна телевизия.

Хиляди пенсионери реагираха на новината с пълно пренебрежение, увлечени от поредния епизод на турската романтична продукция "Любов на инат". Повече ентусиазъм – когато БСТВ се появи на екран и започне да ги облъчва с руски романтични истории. Ако вече не е късно...

Наградата за "Обрат на седмицата" обаче дойде от Николай Нанков - доскорошният министър на регионалното развитие и благоустройството.

В рамките на часове той, досущ като един истински трансформър, се разви от депутат в бивш депутат преди най-накрая да се благоустрои като заместник-министър в същото министерство, което доскоро оглавяваше.

Това е утеха за всички онези политици, които бъркат и трябва да понесат "политическата отговорност" . Спокойно, господа и дами, има живот (работа) и след оставката!

Работа се намери и за човека, когото Нанков смени на поста зам.-министър - Малина Крумова. Тя оглави новата Държавна агенция за безопасност по пътищата – поредната институция, която ще трябва да работи за намаляване на жертвите при катастрофи. С толкова много отговорни за този наистина сериозен за страната проблем е логично човек да се запита – дали целта не е да ползват бюрократи вместо "спящи полицаи"?

И да не кажете, че сме черногледи, ето ви една "добра новина" - цената на тока няма да се повишава до края на годината. За догодина обаче не се знае.

За да не се почувстват българските граждани пренебрегнати през този отоплителен сезон, вече бяха повишени цените на парното и топлата вода. В краен случай можете до януари да се топлите с мисълта "Хей, поне токът няма да поскъпва!".

Покрай казуса в Русе почти никой не обърна внимание и на това, че Камарата на архитектите каза едно задружно "Ние сме чао!" на конкурса за нова визия на площад "Св. Неделя" в София заради "дискриминация на проектанти". И около този ремонт се завихря скандал, който обаче ще привлече вниманието на малцина. Ще стане интересен на масите чак когато започне самият ремонт и някой недоволен от новите плочки в района не публикува техни снимки във Facebook.

Не, че искаме да сме лоши пророци, но след видяното досега как да се надяваш на повече?

За съжаление, малко българи – едва 17 320 души – изразиха мнение и по въпрос, който засяга няколко милиона, а именно на кое часово време да остане България – зимно или лятно. Първо, темата очевидно не се коментираше достатъчно, въпреки нейното сериозно отражение върху икономиката, разпределението на светлите часове през деня и целия ни живот.

Второ, сайтът, в който можеха да се дават мнения, е направен така, че по-скоро да те откаже. Като се започне от проблемните регистрации и се стигне до нуждата от писане, а както знаем, не става ли дума за конспирация, много хора просто ги мързи да тракат по клавиатурите.

Накрая е ясно – каквото и часово време да избере България, все ще има някой, който ще е засегнат "че не са го питали". Питаха, ама така, че да не ти се иска да отговаряш.

Помежду другото, Делян Пеевски се обиди на Комисията за защита на конкуренцията, отказа се от съдружие с "Ню Имидж Медиа" и обяви, че прехвърля медийната си група на НПО, което ще се казва "Телеграф". Единствената функция на Пеевски там ще бъде "финансовото подпомагане на дейността на фондацията". В общи линии не е ясно какво точно се променя.

От отвореното му писмо обаче стана ясно едно – че с подобни ходове "българските медии ще могат да се освободят от всякакви зависимости". Амин!

И в този ред на мисли – научихме, че папа Франциск планира да посети България през 2019 г. Това е първото папско посещение от 2002 г. насам и може би е сигнал, че доста сме я закъсали. Ще дойде, ще погали премиера по главата и дано оттам нататък малко ни просветне, че в този медийно-обществен мрак трудно се вижда.

Ако ли не, военният министър Каракачанов търси 5500 души, за да се запълнят липсите в българската армия. Грабвайте каските и да си ходим.

Прочетена 360 пъти

Станете почитател на Класа