5 сериала за безсънни (премиерски) нощи

5 сериала за безсънни (премиерски) нощи
  • Автор:  Тони Сопранов
  • Дата:  
    11.08.2018
  • Сподели:

Когато Бойко Борисов будува в 3 през нощта, вариантите за уплътняване на времето са два.

Първият - да започне да звъни по телефоните на министрите си с нетърпящи отлагане задачи, докато жените им съскат "Кой идиот те търси по това време?". Вторият вариант - да гледа криминални сериали и да черпи поуки за дефектите на правоохранителната система.

"Аз много обичам нощно време да гледам сериали, особено американски. Десетки полицейски банди действат в Щатите. Там се събират най-често - особено тези, които работят в криминалния сектор - с агентура, за да научат какво става на улицата. С някого трябва да станат по-близки, да го вербуват и някъде там става разминаването", казва премиерът пред журналисти във Варна.

Отново Борисов беше споделил преди време: "Нещо, което съм научил от живота, е, че това, което видиш в американските сериали, след 3-4 години става факт". Така си е. Понякога животът се превръща в имитация на изкуството, понякога реалността е по-странна от измислицата.

Разследването около Митьо Очите, например, спокойно може да вземе "Златен глобус" за оригинална криминална драма с елементи на старогръцка трагедия.

Сценарият се пише от само себе си: Пенсиониран възрастен полицай, който е прекарал 20 години в профилактиране на бургаския криминален контингент, изведнъж решава да мине в частния сектор. За целта - наема рояк яки момчета с по няколко присъди в CV-то си за "консултанти по маркетинга" в охранителната си фирма.

Бизнесът се оказва толкова стабилен, че общински съветник с "Ролс Ройс" и социалистически възгледи решава да влезе в ООД-то като съдружник. А общата им фирма печели обществени поръчки за СОТ-а на митниците в Бургас, за КПП-тата в Несебър и за охрана на общински сгради в Айтос, чийто действащ кмет е бивш началник на РДВР-Бургас.

Джаро и Куката не важат пред тези образи. И тъй като гореописаното кълбо едва ли ще се разплете в рамките на този сезон, решихме да си припомним (с научно-образователна цел) няколко класически сериала, в които героите бродират по тънката граница между закон и тежка престъпност.

Повечето от тях са с давност от 10+ години - сиреч, видяното в тях вече трябва да се е сбъднало наяве, а приликите с действителни образи и събития да не е случайна.

 

The Shield (2002-2008)

 

Главният герой Вик Маки е корав полицай с, меко казано, нестандартни методи на работа - побоища, кражби и убийства. Ръководи ударна група от ченгета със сходно разбиране за службата, за да прочисти квартала от групировките и наркотрафикантите. Целта оправдава всички средства, а целта на Маки е да постига максимална лична полза.

Уви, полицаите се оказват също толкова корумпирани, колкото са престъпниците, които гонят - търгуват с конфискувани наркотици, разчистват си сметките с физическа сила, прикриват доказателства, крадат от крадците. Няма герои и светци, само насилие и скелети в гардероба, които никой не иска да излизат наяве.

 

The Wire (2002-2008)

 

Законно ли е? Не. Върши ли работа? Да. Това е сериалът, който показва с автентичен брутализъм как протича борбата срещу наркомрежата в Балтимор през перспективата на дилърите, ченгетата, политиците, синдикатите, училищата, медиите. И тук няма добри и лоши, а само 50 нюанса сива мотивация на образи със собствено разбиране за морал и етика.

Създатели на The Wire са бивш криминален репортер и бивш полицай от отдел "Убийства". По-реалистичен разказ от този няма да видите и във вечерните новини от Слънчев бряг.

 

Boardwalk Empire (2010-2014)

 

Нъки Томпсън е харизматичен и хитър политик от Атлантик сити, със слабост към парите, контрабандата на алкохол и греховете на града. Цялата крайбрежна линия е негова собственост, а всички си плащат, за да съществуват върху територията му. Като общественик той е любимец на народа, а в личното си пространство е безскрупулен гангстер. Корупция, купуване на гласове, убийства и рекет - добре дошли в Крайбрежната империя по време на Сухия режим.

Стотина години по-късно - криминалната фауна по българското Черноморие се старае да не отстъпва на американския си първообраз по размах на политическата корупция, купуването на гласове и рекета.

 

Dexter (2006-2013)

 

Ето ви едно възможно решение на проблема "Ние ги хващаме, те ги пускат"... Когато съдебната власт не се справя с въздаването на справедливост, понякога "справедливостта" застига виновниците по особено жесток начин.

Декстър е криминален експерт към полицията в Маями, който помага за разкриването на тежки престъпления чрез анализ на пръските кръв. В свободното си време, той упражнява странното си хоби да издирва неосъдени убийци, мафиоти, сексуални насилници и др., за да ги разпарчетосва с професионална педантичност.

 

Breaking Bad (2008-2013)

 

Системата не убива. Но понякога системата може да принуди един учител по химия (родител на дете с увреждания) да работи като чистач на автомивка, за да издържа семейството си. Може да го унизи и да го доведе до пълно отчаяние в най-тежкия му момент.

Тогава дори най-кроткият интелектуалец е готов да мине от тъмната страна, а полицията - да гони собствената си опашка в опит да хване "лошите". Добър повод за размисъл около протестите, с които правителството не успява да се справи пореден месец.

 

 

 

 

Прочетена 266 пъти

Станете почитател на Класа