И водата във „Филиповци“ е в политическата пералня

В столичния квартал „Филиповци“ ще бъдат поставени водомери. Това стана ясно вчера след среща между общински съветници от БСП, ромски организации, „Софийска вода“ и Националния съвет по етнически и демографски въпроси.
В квартала, който е населен предимно с роми, водата не се плаща от 1959 г., съобщи съветникът от БСП и кандидат-депутат от Коалиция за България Георги Кадиев. Заради този куриозен факт импровизираните автомивки във „Филиповци“ се радват на голяма популярност в цял „Люлин“ - хем миеш колата си, хем почти не плащаш. Този „воден рай“ обаче води до загуби за „Софийска вода“ и същевременно се отразява на сметките на всички редовни платци в столицата.
Ако се спре водата в цял квартал обаче, това със сигурност ще предизвика социално напрежение, а в летните месеци би могло да доведе и до епидемия. Водомерите във „Филиповци“ са абсолютно необходими, но в предизборното лято дори и те замирисаха на политика. Все пак проблемът с липсата им не е от вчера. За всички е ясно, че ако в ромския квартал от чешмите продължава да тече вода, това си е направо „двоен удар“. Първо, ромите (които са сред най-активните гласоподаватели) ще са доволни и, второ, софиянци ще се радват, че вече няма да плащат чужди сметки.

Станете почитател на Класа