България без филтър: Ако Гинка купи "Филип Морис"

България без филтър: Ако Гинка купи "Филип Морис"
  • Автор:  Дияна Костова
  • Дата:  
    07.07.2018
  • Сподели:

Калкулирайте това: 10 процента от бюджета на България зависи от събирането на акциза и ДДС на цигарените изделия.

 

Не е никак изненадващо, че депутацията предпочете да прекара последните дни преди лятната си ваканция в мислене на схеми как да вдигне ставката на бездимните цигари, дори с риск да си навлече гнева на пушачите от всички партийни разцветки.

 

Има обаче много по-ефикасно решение. Иновативно. С доказано качество.

 

Още от времето, когато тютюневите складове не бяха самосрутващи се паметници на културата, българската майка юнашка е раждала самобитни таланти на предприемачеството. Раждала е, ражда и днеска.

 

Затова е крайно време злите сили да престанат да клатят държавата. Крайно време е бедна България да спре да дотира американския бизнес.

 

Крайно време е някоя Гинка да извади пленителна оферта за покупка на "Филип Морис" и да опитоми този нисковъглероден отрасъл, структуроопределящ за народното стопанство и стратегически важен за националната сигурност.

 

Чистите помисли и оШфорната й дълбочина няма да останат незабелязани. България цяла сега нея гледа.

 

Държавата ще се върне решително на пазара на тютюна с гаранция за сделката през Банката за развитие, а синдикатите ще пролеят сълза на умиление при мисълта за прихода от задължителния членски внос на 80-те хилядния пролетариат, работещ в 118-годишното предприятие.

 

Веднага след покупката на новия стратегически актив, Министерството на здравеопазването ще възложи поръчка на БАН за изследване с предмет: благотворното влияние на тютюнопушенето върху общественото здраве.

 

След лабораторни експерименти върху няколко мастърбокса контрабанда и три връщанки за пренаписване на доклада, учените ще стигнат до категоричното становище, че здравеопазването е отживелица, тютюнът е национално богатство, а правителството е длъжно да харчи пари, които няма, за да го издържа на всяка цена.

 

Патриотите отначало ще се дърпат, но все пак ще ги разубедят да се включат с трима зам.-министри в борда на директорите.

 

При встъпването в длъжност всеки от тях ще трябва да подпише формуляр по GDPR, че е съгласен ДАНС да го подслушва за целите на аналитикса, а прокуратурата да му открие превантивно досъдебно производства за безстопанственост, разбира се, срещу "неизвестен извършител".

 

БСП ще поиска анкетна комисия, Цветан Цветанов ще напомни на Корнелия Нинова защо я уволниха при скандала "Топлофикация-Булгартабак", комисията ще заседава три месеца и от това няма да произлезе нищо.

 

От недрата на отрудения народ ще се роди нова партия-закрилница на правата и свободите на тютюнопроизводството "България без филтър".

 

След бързо предизборно турне по площадите водачът на листата в 13 МИР Пазарджик Гинка ще влезе в Народното събрание, за да балансира плаващите мнозинства до края на света.

 

А светът няма да е същият. Нацията ще си отдъхне от западната културна асимилация. Марлборо Мен бъде сменен от породист народен ММА-боец, облечен с везана риза и беневрек със затъкнат в пояса газов пистолет.

 

"Атака" ще внесе законопроект за преименуване на всички чуждоезични цигарени брандове с български еквиваленти. Поради специфични политическо-културни особености кутията Parliament ще се прекръсти на "Премиер Слънце".

 

"Тютюн" на Димитър Димов ще бъде ревизиран за трети път, за да отговори на променената идейност.

 

Този път вместо партизанката Лила ще бъдат дописани образите на Николета, Тита и Сузанита - млади инфлуенсърки, социално-медийни ентрепреньорки и амбасадори на #Никотиана в Instagram, които ще се борят срещу упадъка на личността в капиталистическото общество и ще разчепкват моралните дилеми на олигархията, докато небрежно въртят с палец кутия бяло Боро на плажа в Дубай.

 

Гинкиният "Филип Морис" ще стане генерален спонсор на цялата А група на БФС, на двете театрални академии (с награди), и трите прогнози за времето. Ще си купи банка, телевизия, вестник, тото и ще финансира докторантска програма в УНСС "Организация на низането на тютюн".

 

Нечуваният успех на тази икономическа школа ще се изучава във висши училища по света.

 

Бронзовият бик от Уолстрийт ще бъде предаден за старо желязо, а на негово място ще се вдигне паметник на кравата Пенка от Копиловци.

 

На петата година от сделката Гинка ще излезе от "Филип Морис" като Цезар след битката при Зела. Veni, vidi, vici. Уви, ще са затворили 80% от производствените мощности, служителите в малкото останали цехове ще са съкратени до санитарен минимум, акциите ще са се обезценили с 90% в сравнение с началото на мандата й, а съседно разузнаване ще е разкрило съмнителен канал за контрабанда към Близкия изток.

 

Сутрешните блокове обаче няма да обърнат внимание на бавния и неминуем фалит заради безкрайно възмутителната тема: Ядем ли шоколад с по-малко лешници или само го миришем?

Прочетена 327 пъти

Станете почитател на Класа