Образованието отново получи плесница

Поредната звучна плесница получи българското образование вчера. Този път фактите дойдоха от неблагоприятния анализ на матурите по български език и литература, според който по-голямата част от учениците не умеят да се изразяват ясно в писмена форма. Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие публикува доклад за образованието в света. Според изследването повече от половината български учители нямат мотивация да се усъвършенстват в професията си.
За огромните пропуски в образователната ни система отговорност носят всички, дори родителите. Но някак неприемливо е при все по-лошите резултати, които показват зрелостници и кандидат-студенти, учителите вечно да бъдат изкарвани невинни жертви. Образът на строгия и уважаван преподавател, уви, остана в миналото. За никого не е тайна, че в по-голямата си част учениците нямат респект към учителите, а често и самите преподаватели не са добре подготвени. И така се стига до порочната система, в която немотивирани служители обучават децата, а те от своя страна ни смайват с велики географски открития – като например, че Еверест е в Рила.
Изводът е ясен – мащабна и приемствено провеждана реформа в сферата на образованието. Тогава по-високият професионализъм при учителите и по-добрите оценки на учениците ще дойдат сами.

Станете почитател на Класа