Да би мирно седяло, не би прайда видяло

Да би мирно седяло, не би прайда видяло
  • Автор:  Мануела Геренова
  • Дата:  
    09.06.2018
  • Сподели:

Прайдът настана и отвлече вниманието от по-маловажни въпроси като проекта за АЕЦ "Белене". Тази събота дори евентуална евтаназия на кравата Пенка, която скита извън ЕС без задграничен паспорт, няма да може да ви разсее от прайда в София, подготвения контра-парад и отразяването им.

 

Телевизиите ще редуват хора с перуки с хора с обръснати до кръв глави цял ден, за да не губят темпото от лайфовете за кралската сватба.

 

Възможно е обаче да искате да отидете на събитието - за да изразите себе си и позицията си, за подкрепа на приятел, от любопитство.

 

Лошото е, че София по принцип не е най-безопасният град за живеене. Разбира се, не е толкова опасно, колкото в Ботевград или във Виноградец по време на детски рожден ден, но все пак... По време на София прайд, който за по-лесно се нарича "гей-парад", става още по-рисковано.

 

Центърът на столицата се изпълва с полиция, за да следи улиците да не бъдат превърнати в карта на Counter Strike, в която всеки подръчен предмет е оръжие. Разбира се, винаги можете да си пуснете брада и да станете невидими, но понякога и особено ако сте жена, това не е опция.

 

Просто се пазете от тези в тъмносиньо с палките. Те са изнервени, че им се налага да организират кордони в юнското слънце и да пазят шепа безобидни хора.

 

А изнервен и полицай никога не е добра комбинация.

 

Оглеждайте се и за момчета с качулки, шапки и/ или много татуировки. След брадата, шапките и качулките са камуфлаж номер едно и се използват от крайно опасни елементи като избягалите от затвора в последните месеци и скинарите. Вторите са повече и в съботния ден най-вероятно ще се опитат да дадат най-доброто от себе си.

 

То включва безобразно грозни надписи със спрей по току-що санирани сгради, обръщане на кофи за боклук, цветист каруцарски език и налитане на бой. Какво да се прави, традиционните семейни ценности искат жертви...

 

Добре е да избягвате тези гневни бели мъже с портрети на Ботев и Левски по бицепсите и гърбовете, защото родолюбието и християнските им разбирания имат крайно неродолюбиви и нехристиянски проявления като гонитби и побои.

 

Междувременно трябва да помислите и за външния си вид. Откакто се заговори за Истанбулската конвенция, се оказа, че в страната цари небивал страх от мъже в токчета/ с рокля/ с перука. А всички знаем, че когато човек много го е страх, не знае какво върши.

 

Затова поне докато стигнете Паметника на съветската армия, където е сборният пункт, не носете дрехите от Хелоуин. И грима от Хелоуин не носете, ще се размаже.

 

Напълно в реда на нещата е по време на или малко след прайда да ви завладее не само жажда, но и глад. Заложете на нещо тип "верига пицарии с дебело картонено меню с картинки".

 

Защото ако решите, че искате да живеете спонтанно точно сега и този двор-ресторант с името "При бай Вълкан" ви изглежда много привлекателен, нищо чудно да бъдете изритани от въпросния двор. Буквално.

 

Прибирането след това асфалтово сафари е ясно - на прибежки и без да разчитате на Центъра за градска, мобилност. Там ще са момчетата с качулките, защото живеят далеч, а нямат пари за такси...

Прочетена 386 пъти