Клановете Прокопиеви и Кадиеви се сгодиха

Клановете Прокопиеви и Кадиеви се сгодиха
  • Автор:  Георги Котев
  • Дата:  
    12.10.2017
  • Сподели:

На 21-ви август Прокопиев-ия “Капитал” разцепва мрака със сензационното съобщение “АЕЦ “Козлодуй” продаде ток за 100 млн. лв. бързо, на тъмно и неизгодно. Държавната централа предложи на борсата големите количества неочаквано и някои подготвени търговци са успели да купят евтино.” Това е само заглавието и подзаглавието, а в материала още се казва:

Най-големият електропроизводител в страната – АЕЦ “Козлодуй”, сключи гигантска сделка за ток, но при съмнителни условия. Само за час продаде през енергийната борса енергия за близо 100 млн. лв. И тъй като масово търговците не са били известени и не са имали внесени гаранции, шепа неизвестни просветени са успели да купят количества на много изгодни цени: под 70 лв. за мегаватчас, което според търговци е с близо 5 лв. под пазарната.

……………………………..

Няма информация кои са компаниите, които са успели да си купят от тока на АЕЦ, а според търговци, с които “Капитал” разговаря, засега никой от техните колеги не се е признал, че е успял да сключи изгодната сделка. Спечелилите е трябвало да са били предварително подготвени с гаранции от 2 и 3% от стойността на покупката, т.е. да блокират 2 млн. лв. за пазар, който досега не е ползван. Това повдига съмнения, че продажбата може да е била за предизвестен фаворит.

На 20-ти септември във Фейсбук кралица ЕнерГЕПИка лично ми съобщи, кой, кога и как определя цените и количествата, които ще предложи АЕЦ “Козлодуй”.

На 29-ти септември Прокопиевия “Капитал” публикува поръчкова статия, платена и подготвена от клана Кадиеви, където се тиражира злокобното заклинание, че в страната има недостиг на електроенергия:

Вече не е нужно да се търси и пита, кой и как организира ужилването през август? Не че и тогава не беше ясно, но посоката на вятъра вече се е променила?

Кланът Прокопиеви, обаче, отдавна е готов и съгласен с тази “новина”, за липсата на електроенергия на територията. На специализираната си платформа, направена с чужди пари те от почти ЕДНА година показват, че в България не се произвежда електроенергия. ВЪОБЩЕ! Нито един кило-Ват-час!

Последната статия с Кадиева, в Прокопиевия “Капитал” се дава недвусмислен знак, че двата клана са си стиснали ръцете, някъде на тъмно, и сега заедно и задружно ще продължат още по-яко да ни клатят, разбирай – скубят? Вече ще плащаме за електроенергията все едно Доналд Тръмп ни я праща от САЩ с танкери, в замразен вид, независимо че имаме свръхпроизводство. Това прозира от годежното споразумение между двата ненаситни клана.

А сватовете и гостите ядоха, пиха и се веселиха три дни и нощи. Честито на младите! 

 

  •  

Прочетена 566 пъти