Магнатите, които се опитаха да превърнат московския "Тръмп Тауър" в реалност

Магнатите, които се опитаха да превърнат московския "Тръмп Тауър" в реалност
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.09.2017
  • Сподели:

Точно когато смятахме, че антуражите на Путин и Тръмп не могат да се окажат по-преплетени, на преден план излизат двама магнати на недвижими имоти, които ще ви опровергаят.

 

Когато през 2015-а Доналд Тръмп обявява кандидатурата си за президент, компанията му е на ръба да подпише сделката за дългоочаквания проект за строеж на "Тръмп Тауър" в Москва. Това е идея, за чиято реализация той се подготвя с години и за която активно спомагат двама нюйоркски бизнесмени в областта на недвижимите имоти.

 

Двамата магнати се казват Алекс Сапир и Ротъм Роузън.

 

Единият от тях е считан за дясна ръка на Лев Левиев - олигарх, свързан с нашумяла разследвана схема за пране на пари, близък до Владимир Путин след идването му на власт в Русия през 1999 г. Другият е син на строителен магнат, често обвиняван във връзки нюйоркската мафия и КГБ.

 

Отношенията на Сапир и Роузън с Тръмп могат да бъдат проследени до 2007-а година, когато едно от именията на американският държавен глава е домакин на сватбата на Роузъм със сестрата на Сапир - Зина.

 

Двамата бизнесмени участват в организацията на пътуването на Тръмп в Русия през 2013-а година, когато страната е домакин на конкурса "Мис Вселена".

 

Те го придружават по време на визитата му и се опитват да използват връзките си зад кулисите, за да превърнат московския "Тръмп Тауър" в реалност. Дори развеждат Тръмп из Москва в търсене на идеалния терен за строеж.

 

Ротъм Роузън е дългогодишен партньор на Лев Левиев, роденият в СССР израелски милиардер. Левиев също така е партньор в Prevezon Holdings - руската компания, замесена в продължителни съдебни дела в южен Ню Йорк заради обвинения в пране на пари в САЩ в нарушение на санкциите по закона "Магнитски". Prevezon в крайна сметка постигнаха извънсъдебно споразумение, без да признават вина, и платиха само около 6 млн. долара.

 

Роузън е сочен за дясна ръка на Левиев в САЩ, твърди Shturem.org, сайт, който отразява хасидското движение "Хабад" (Левиев е един от най-щедрите поддръжници на "Хабад").

 

В миналото той е мениджър по американските операции на холдинга на Левиев Africa-Israel Investments.

 

Според Shturem.org връзката между Роузън и семейство Тръмп дори може да бъде определена като лична. Когато бизнесменът съпругата му Зина отпразнуват церемонията брит-мила (обрязването) на първото си дете, шумно отразена от медиите, снимка показва Иванка Тръмп сред присъстващите, а в списъка с гостите на церемонията влизат още Доналд Тръмп и Джаред Къшнър.

 

Междувременно другият безнесмен - Алекс Сапир има дълга връзна с Тръмп и неговите строежи. Бащата на Алекс и Зина Сапир е покойният милиардер Тамир Сапир, който инвестира в "Тръмп Тауър" в Сохо, Ню Йорк.

 

Тамир е бил, меко казано, колоритна личност. Първата му работа в Ню Йорк, където е пристигнал като емигрант, е била шофьор на такси. По-късно той открива магазин за електроника, който продава електронни устройства на едро на КГБ.

 

През 2000 г. Сапир става милиардер заради инвестициите си в областта на недвижимите имоти, с които се занимава още от средата на '90 години. Бързият му възход към изключителното богатство поражда немалко въпроси. Тамир често е обвиняван във връзки с мафията (твърдения, които той категорично отрича).

 

"Казват, че съм близък с мафията, че ще ме осъдят за пране на пари. Но не успяха. Всичко, което съм правил, е правено по най-законния възможен начин. Никакво пране на пари. Нищо общо с мафията", заявява той пред Times.

 

Въпреки това през 2009 г. той се призна за виновен в престъпление: нарушение на закона за защита на застрашени видове, тъй като беше заловен да внася контрабандно трупове на редки животни в САЩ с яхтата си, пише Forbes.

 

Daily Beast съобщава през 2011 г., че бившият главен съветник на Сапир се е признал за виновен в рекет, престъпление, което извършва с членове на клана Гамбино.

 

През 2006 г. Алекс Сапир поема изцяло контрола над Sapir Organization.

 

Той се присъединява към баща си Тамир, наравно с Тръмп и трите му най-големи деца, за откриването на проекта на 19 септември 2007 г. Освен участие в изграждането на "Тръмп Тауър" в Сохо, Алекс притежава апартамент на стойност 5 млн. долара в сградата.

Сапир и Роузън са съсобственици на още редица имоти, сред които имение в Маями, оценено на 33 млн. долара, както и хотел "Mondrian Soho" в Манхатън. Хотелът е с 270 стаи и е закупен от двамата предприемачи на цена от 205 млн. долара.

 

Интересен факт е, че през януари 2017-а Алекс Сапир изкупува дяла на Роузън в компанията Sapir Organization и така неговият дял в нея става 80,5%. Въпреки това Роузън остава на поста изпълнителен директор в корпорацията, основана от Тамир Сапир.

 

Мрежата, свързваща бизнес-интересите на Тръмп с руски милиардери, е отдавнашна и доста сериозна. Това не означава непременно, че той е нарушил законите, но може да даде на разследващите много материал за допълнително проучване.

Прочетена 1177 пъти