Как допуснахме безобразието с детските градини

Първо класиране, че второ, а може и трето да има – приемът в детските градини в София, пък и в други големи градове в страната, стана по-труден, отколкото в университетите.
Но за разлика от ВУЗ-овете тук не става дума за битка между таланти, а за недостиг на места. Защо стана толкова трудно за родителите да настанят своите деца в квартала, в който живеят, та да могат да ходят и на работа, стига да я имат в тази криза? Увеличаването на населението безспорно е една от причините. Но другата е безхаберието на районните общини.
В елитния и строен навремето нашироко квартал „Изток“ например преди няколко години общината ликвидира една от малкото детски градини – на ул. „Атанас Далчев“, за да се премести там от недалечна сграда на „Драган Цанков“, която пък бе съборена и дадена за строеж. Преди това други общински служби изместиха детска ясла и градина по-долу на същата улица, в някогашния дворец „Евдокия“. Но щастието им да се ширят в разкошния парк с ценни дървета не трая много, защото царското семейство си го реституира, а после и продаде на голяма строителна компания да изгради цял жилищен и офис комплекс.
Така един от малкото софийски квартали с изцяло завършена от самото начало инфраструктура бе най-безобразно „сгъстен“ с безумни като архитектура сгради. А новите им собственици по-добре да не се нанасят в тях – за децата им няма ясли и градини, а и единственото СОУ „Михаил Арнаудов“ прелива от класове с над 25 и 30 ученици

Станете почитател на Класа