Да отпишем кметовете феодали

Георги Иванов е номер едно, обяви вчера лидерът на „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) Яне Янев. Но не футболистът от „Левски“, известен с прозвището Гонзо, а кметът на Хасково. Той оглави класацията на РЗС, наречена от лидера на партията Яне Янев „Топ 10 на кметовете феодали“.
В списъка, в който според Янев попадат представители на местната власт, които злоупотребяват със служебното си положение, влизат още кметовете Румен Рашев (Велико Търново), Ахмед Башев (Гърмен), Петко Арнаудов (Царево), Милчо Доцов (Берковица), Кирил Йорданов (Варна), Людмил Веселинов (Попово), Стефан Дамянов (Казанлък), Гюнер Хербест (Стамболово) и Златко Живков (Монтана).
От класацията на Янев не е ясно кой е виновен и кой е невинен. Но фактът, че в нея попадат както управници от големи и богати общини, така и кметове на малки провинциални градчета, и то излъчени от различни политически сили, сам по себе си говори, че подобен проблем има. Особено в някои малки градчета, където всяко разногласие с кмета може да те обрече на изолация или на задължителна миграция в друг град. Местното самоуправление обаче е задължителен елемент от демокрацията, а не „феодален“ метод за оказване на натиск или за извършване на закононарушения. Точно затова държавните ни мъже трябва да вземат сериозни мерки, за да не говорим повече за „кметове феодали“ в европейска България.

Станете почитател на Класа