Здравният министър да се вслуша в кметовете

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев покани вчера на среща в града здравният министър Стефан Константинов. Мотивите за искания разговор са проблемите, свързани с финансирането на общинските здравни заведения и реалната опасност те да спрат да приемат пациенти от 1 април.
Проблемът с общинските болници е много сериозен, още повече че потърпевши се оказват не само малките градове, но и областни центрове като Благоевград. В затруднено положение са даже здравните заведения, които имат високо ниво на акредитация от здравното министерство, но въпреки това всеки месец трупат нови задължения. Типичен пример за това е болницата в Мездра, но за съжаление такава е ситуацията в почти цялата страна. Дори и повечето болници да бъдат спасени от фалит, остава реална опасността те да бъдат напуснати от най-добрите си специалисти и медицински сестри, което ще изправи местното здравеопазване пред сериозна и вероятно дългогодишна криза.
Това е най-мрачният сценарий и все още има варианти той да не бъде допуснат. За целта представителите на централната власт трябва да се вслушат в предупрежденията на кметовете. А на националното събрание на сдружението на общините от края на миналата седмица, именно кметовете единодушно обявиха, че спрелият процес на финансова децентрализация връзва ръцете на местните власти. От това в момента най-сериозно страда общинското здравеопазване, но без бързи промени в тази посока скоро потърпевши ще станат абсолютно всички социални дейности на общините. Ето защо е хубаво министър Стефан Константинов да се вслуша в гласа на кметовете. Още повече че и той като тях добре познава проблемите на регионалното здравеопазване.

Станете почитател на Класа