Горанов предлага 30-40% по-ниска такса върху лотарии и спортни залагания

Горанов предлага 30-40% по-ниска такса върху лотарии и спортни залагания
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.01.2020
  • Сподели:

Финансовият министър Владислав Горанов предлага сериозно намаляване на държавната такса върху лотариите, тотото и спортните залози, става ясно от публикуван от министерството му проект на нов Закон за Национална агенция за хазарта. Вместо сегашните 15 на сто върху стойността на залозите министърът иска таксата да падне с около 30-40% и да бъде 25 на сто върху разликата между залозите и изплатените печалби на участниците. По закон минимум 50% от стойността на залозите се връща на участниците на игрите под формата на награден фонд, но обичайно операторите раздават над 60%, а има и игри със 75% награден фонд. Предложението на Горанов е фрапиращо на фона на скандала със съмненията за неплатените стотици милиони от частните лотарии на Васил Божков.

Горанов предлага 30-40% по-ниска такса върху лотарии и спортни залагания

 

 

 

МФ претендира, че през последните пет години лотариите са плащали занижена наполовина държавна такса върху хазарта, поради което премиерът ги заплаши с отнемане на лиценза. В същото време Горанов предлага със закон данъкът на лотариите да падне приблизително до нивото, плащано от фирмите на Божков.

"Това е ново принципно разрешение, което е в съответствие с облагането, което се прилага в други страни от ЕС, като се уеднаквява и с режима на облагане на организаторите на онлайн хазарт", е единственият официален мотив за промяната, обявен в проекта на МФ.

Запитана от журналисти в парламента защо се налага намаляването на таксата, шефката на дирекция "Данъчна политика" в МФ Людмила Петкова обясни, че новото облагане е по-модела на много европейски държави и на практика няма разлика между дължимата по закон такса сега и новия вариант. Това обаче дори математически няма как да е вярно, защото дори при минимума за изплащане на печалби в закона - 50 на сто от залозите, дължимата държавна такса ще се намали със 17%.

В момента чл. 30 ал. 3 от Закона за хазарта, където са регламентирани таксите, гласи:

"За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони".

Независимо че има лиценз за "моментни лотарийни игри", фирмата "Ню Геймс", чрез която оперира "Националната лотария", е декларирала и внасяла пред ДКХ не 15% върху залозите (тоест върху стойността на продадените лотарийни билети), а 20% върху "таксите и комисионите за участие", претендирайки, че за целите на облагането не е точно лотария, а игра, за която се събират такси и комисиони. На това основание частните лотарии твърдят, че всичко е законно и са плащали таксата коректно.

Държавните институции досега не са се произнесли категорично дали практиката е законна или не, но говорят за стотици милиони спестени такси, което според премиера Бойко Борисов е основание за отнемане на лицензите.

В мотивите на законопроекта на Горанов се твърди, че законовият текст се нуждае от прецизиране, поради което той много по-ясно разграничава групата игри - тото, лото, моментна лотария, спортни залози и др., от т. нар. игри с такси и комисиони като покера. При прецизирането на текста обаче се е прецизирало и нивото на облагането, което ще е значително по-ниско от сегашните 15 на сто върху залозите.

 

 

mediapool.bg

Станете почитател на Класа