Фискалният резерв сринат с 4,1 млрд. за 3 г. след куп заеми и излишъци, защо?

Фискалният резерв сринат с 4,1 млрд. за 3 г. след куп заеми и излишъци, защо?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    15.11.2019
  • Сподели:

Фискалният резерв на България намалява от 14,2 млрд.лв през септември 2016 година до 10,1 млрд.лв.  през последния отчетен от Министерството на финансите месец – септември 2019 г, съобщиха икономистите от ЕКИП – млад мозъчен център на специалисти, които медийно се представят със сайта си ekipbg.com.


19 минути провери фактите и те се оказаха точно такива.


Интересно е стопяването на резерва дори само тази година. Тя стартира при 10,518 млрд.лв. на 31 януари, а само 8 месеца по-късно вече резервът е стопен на 10,14 млрд. Неясно е къде са отишли тези 320 000 000 лв
. И обяснението не е в минимални отрицателни лихви в рамките на стотни от процента.

Особено при положение, че само за 3 месеца страната ни пусна облигационни заеми от 1 милиард лева, уж с цел да запълнят точно фискалния резерв. Което означава, че в момента той би следвало да бъде с 1,3 млрд. лв. повече, отколкото през януари, а не с 300 млн. лв. по-малко.

Ако някой изведе логиката, че сме плащали 8 – те Ф – 16 за 2,2 млрд.лв., нека има предвид, че точно с толкова – 2,2 млрд. лв., спадна бюджетният излишък насред годината. Тоест, именно оттам би следвало да са взети парите за самолетите. Ако не са, интересно е да се обясни къде са отишли въпросните 2,2 млрд.лв?

И изобщо, има още много питания за последните 3 години, през които резервът се е стопил с толкова милиарди лева.


Държавата не спря да тегли кредити, които винаги бяха обяснявани именно със захранване на резерва. Не спря да декларира и излишъци през годините. Къде са тези милиарди, щом не са в резерва?


Не, не са в плащания по дългове, понеже големите предстоят едва през 2023 г., която е далеч. А догодина ще изтеглим още 2,2 млрд. лв. заем, както е записано в бюджет 2020.

19MIN. BG

Текст и графика Министерство на финансите:

 

Станете почитател на Класа