Световният дълг достигна рекордните 188 трилиона

Световният дълг достигна рекордните 188 трилиона
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    09.11.2019
  • Сподели:

Световният дълг - държавен и частен - удари рекордните 188 трилиона долара, или 230% от глобалния БВП, заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), при откриването на 20-ата годишна конференция на името на Жак Полак във Вашингтон.

"Световният дълг - както публичен, така и частен - достигна рекордно високите $ 188 трилиона, което е около 230% от световното производство. Основният фактор за неговото увеличение е частният сектор, на който в момента се падат две трети от общия дълг." отбеляза Георгиева.

Според нея показателят „държавен дълг в напредналите икономики е на ниво, каквото не е било след Втората световна война“.

"Националният дълг на развиващите се страни е на нивото, което за последно се наблюдава по време на дълговата криза през 80-те години. В страните с ниски доходи през последните пет години се наблюдава рязко увеличение на дълга", заяви ръководителят на Фонда.

Георгиева подчерта, че е необходимо да се намери решение на настоящата ситуация с глобалния дълг, тъй като такъв висок процент създава рискове за глобалната икономическа и финансова стабилност.

Тя припомни, че ръстът на световния дълг се дължи до голяма степен на финансовата криза от 2008 г., когато на частния сектор беше предоставена мащабна държавна подкрепа. "Последните проучвания на МВФ показват, че само пряката държавна подкрепа за финансовите институции по време на кризата през 2008 г. възлиза на 1,6 трилиона долара", заяви ръководителят на МВФ.

„Високата тежест върху дълга направи много правителства, компании и домакинства уязвими от внезапно затягане на финансовите условия“, заяви ръководителят на МВФ. „В страните с ниски доходи тежестта на дълга може да застраши постигането на целите за развитие, защото властите харчат повече за обслужване на дълга и по-малко за инфраструктура, здравеопазване и образование“, обясни Георгиева. „Ние оценяваме, че 43% от страните с ниски доходи са или с висок риск да изпаднат в критична ситуация с дълга или вече са в такава".

Според ръководителя на МВФ развиващите се страни трябва да поддържат приемливо ниво на дълга, като обръщат повече внимание на инвестиционните проекти с висока степен на възвръщаемост. Това предполага и "увеличаване на отговорността на кредиторите, които трябва да оценят въздействието на новите заеми върху размера на дълга на кредитополучателя", заяви Георгиева.

Тя също така отбеляза значението на осигуряването на прозрачност при процесите на заемане и отпускане на заеми и препоръча да се насърчава по-тясното сътрудничество между страните, заеми и заемодателите. "Тези проблеми, от устойчивостта на дълга до прозрачност и сътрудничество, ще бъдат от решаващо значение за благосъстоянието на развиващите се страни. Ето защо се нуждаем от повече усилия, повече диалог и свежи идеи", заключи ръководителят на МВФ.

 

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа