При споразумение с Китай може да се очаква понижение на долара

При споразумение с Китай може да се очаква понижение на долара
  • Автор:  investor.bg
  • Дата:  
    23.08.2018
  • Сподели:

Ако американският президент Доналд Тръмп успее да постигне търговско споразумение с Китай, то може да се очаква понижение на долара и продължаване на положителната тенденция за развитието на американската икономика. Това мнение изказа Петко Вълков, директор „Частно банкиране“ в Първа инвестиционна банка в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта в момента пазарът черпи нови положителни сили, за да се насочи към нови върхове.

„През първите си 5 – 6 години тази положителна тенденция беше отричана от анализаторите, голяма част от участниците в пазара не бяха се включили още в тази тенденция“, каза още Вълков. Много от тях не са успели да отиграят тази ситуация.

Анализаторът коментира и вчерашния рекорд на по-широкия американски индекс. „Снощи, макар и за сравнително кратко време, индексът S&P 500 достигна нови исторически рекорди, малко преди да излезе новината за адвоката на Доналд Тръмп (и бившият му адвокат, б. ред.) и това даде основания този „бичи тренд“  на фондовите пазари в САЩ от март 2009 година до днес да бъде квалифициран като най-дългата във времето положителна тенденция на американския фондов пазар“. "Аналогично в историята предходният най-дълъг рекорд беше прекъснат от дотком срива и от рецесията на САЩ в 2001 година. Важно е да се отбележи, че този положителен тренд може да е най-продължителен като брой дни, но не е най-добрият като поскъпване – по този признак той е на трето място в пазарната история".

Според Вълков обаче ако при разрастване на скандалите около Доналд Тръмп може да се очаква дори инпийчмънт за отстраняването на този президент.

Прочетена 961 пъти

Станете почитател на Класа